Tízmilliárd forintot fordít a kormány az országos köznevelési infrastruktúra-fejlesztésre, amelynek részeként uszodák, tornatermek, tantermek újulhatnak meg és épülhetnek. Ezen kívül óvodafejlesztésre is sor kerül – jelentette be az emberi erőforrások minisztere február 21-én a miskolci, Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában.

Balog Zoltán kifejtette: uszodaépítésre hárommilliárd forintot költenek, hárommilliárd forint tornatermek építésére, szintén hárommilliárd forint tanterembővítésre és egymilliárd forint óvodafejlesztésre fordítható. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök szavaira: céljuk az, hogy minden járásban legyen legalább egy uszoda. Mint mondta, ebben az évben legalább 23 uszoda építése megkezdődik, de ez többéves program.

Az uszodaépítés helyszíneinek listája nyitott, rákerülhetnek – az önkormányzati igényeket is figyelembe véve – új helyszínek is. A miniszter kiemelte a mindennapos testnevelés fontosságát. Úgy fogalmazott, hogy „minden, a tömegsportba invesztált forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi ellátásban”.

Kitért a tornatermek építésének szükségességére is. Négy kategóriát határoztak meg a 12-szer 24 méteres tornaszobáktól a tornacsarnokokig, utóbbiak sportversenyek rendezésére is alkalmasak. Balog Zoltán felhívta a figyelmet a tanterembővítésekre.

„Olyan programot indítunk el, amelyben az igényeknek megfelelően 120 új tantermet kívánunk építeni első körben”, ez körülbelül háromezer gyermek tanulási feltételeit javítja. A tárcavezető elmondta, hogy az óvodai helyek számának növeléséhez európai uniós pályázati források is rendelkezésre állnak, így legalább 54 helyen építenek óvodát. Ez az előző évben 5439 férőhely kialakítását tette lehetővé, 2015. szeptember elsejéig további 2254 létesül.

MH/MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest