Makó

Lázár János nagyra hivatott közösségnek tartja Makót


Korom András – Makó

A merjünk kicsik lenni politika uralkodik, pedig Makó nagyra hivatott közösség! – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár ma este, a Makói Polgári Fórum a makói Hagymaházat zsúfolásig megtöltő közönsége előtt. A Fidesz-KDNP országgyűlési vendége, Pokorni Zoltánnak, a Fidesz alelnökével, Kiss-Rigó László megyéspüspökkel együtt válaszolt az est folyamán Gíró-Szász András kormányszóvivő, majd a közönség kérdéseire.

Már az első kérdésre, miszerint szükség volt-e a 2010-es újabb rendszerváltásra, Pokorni Zoltán elmondta: nem szereti sem a rendszerváltás, sem a a forradalom kifejezéseket, hozzá a nyugodtabb változások állnak közel. Hozzátette az oktatásnál a változásokba a kormány, talán túlságosan bátran is belevágott, igaz muszáj volt tenni a csekély eredményesség miatt.
Lázár János közölte, 2010-ben az ország nem teljesített jól, bárki nyert volna akkor a választásokon, változtatnia kellett volna a működésén. Ráadásul az akkori kampányban minden politikai erő a változásról beszélt. 2010 nyarán volt, amikor Magyarország a fizetésképtelenség határán állt, ma pedig a négy uniós ország egyike, mely gazdasági növekedést tud felmutatni. A 2002-es kormányváltáskor az egy főre eső adósság 2 millió forint volt, ez 2010-re 5 millióra emelkedett.

Telt ház volt a Hagymaházban.

– Néhány területen félmunkát végeztünk, de az alapokat létrehoztuk. Minden lehetőség adott, hogy az ország a fejlődés korszakába lépjen, ha a kormány a választásokon megkapja a bizalmat az általa megkezdett munka folytatására! – hangsúlyozta. Hozzátette: a szocialista párttól érdemi javaslatokat nagyon ritkán adtak, hogy segítsék az általuk okozott károk felszámolását. Ellenben, a szocialisták hol Brüsszelben, hol más helyen jelentették fel a kormányt.
Kiss-Rigó László megyéspüspök szerint az egyház többet tehetett volna a rendszerváltás idején, nagyobb motorja lehetne a közösségépítésnek, melyben örömmel vesz részt.

Lázár János nagyra hivatott közösségnek nevezte Makót.

Gíró-Szász András azon kérdésére, hogy odafigyeltek-e a döntéseknél arra, milyen következményei lesznek azoknak a társadalomban, Lázár János azt mondta: ez volt mindig a legfontosabb szempont. Hozzátette, az előző hetekben végigjárta a térséget, hogy megtudja, mire is lenne szüksége Makónak.
– A térség kistelepülésein a létért való küzdelem teremtett közösséget. Nagyon sok jó dolog történt Makón, de még a szocialista szavazókban is sok az elégedetlenség. Vásárhely közössége például sosem tűrte volna el, hogy lezárjuk a városháza egyharmadát – utalt a makói városháza egy részének sorsára. – A merjünk kicsik lenni politika uralkodik, pedig Makó nagyra hivatott közösség! – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta, képviselő-jelöltként a következő 5 hét kérdése, hogy meg tudja-e győzni a kételkedőket, ingadozókat. Hogy mi történhet, a választások után, ha ismét megkapjuk a bizalmat? – tette fel önmagának a kérdést, s azonnal válaszolt is rá: – Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy nagyon stabil, biztos fejlődésnek induljon az ország.
Az esten, melyen a közönség többször is megtapsolta a vendégeket, szó esett arról, hogy a kormány tegnap döntött arról, hogy Nagylaknál 5,6 milliárd forintért megépül az elkerülő út, s megegyeztek a román kormánnyal, hogy az is megépíti az M43-ashoz csatlakozó autópályát, valamint azon egy közös határállomást. Majd szó esett, hogy a paksi atomerőmű építéséről gazdasági, nem politikai döntést hoztak. Paks ma is orosz technológiával és orosz uránnal működik, s az ellenzéknek a bővítéssel sem volt eddig baja.
– Egyre több barátot sikerül itt találnom, de jelenleg még bizonytalan vagyok, hogy a makóiak mit gondolnak rólam. Én azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó szövetség lehet velük. Igyekszem lelkiismeretesen megszerezni, majd megszolgálni a bizalmukat – mondta végezetül Lázár János.