Korom András – Magyarcsanád

“Mondjon le a polgármester! Jöjjön ki a nyilvánosság elé! Fajgyűlölő,rasszista! Feleljen a vádakra szemtől szembe! Most jöjjön ki karatézni!” – ezeket kiabálták időnként a tüntetők ma kora délután a magyarcsanádi polgármesteri hivatal előtt. A mintegy 40 fős egyébként csendes demonstrációt az a Sztáncs István Ferenc szervezte, aki – mint arról beszámoltunk -, nemrégiben feljelentette Guba István polgármester azért, mert az őt – állítólag – erőszakkal kivezette a községházi irodájából, illetve mert – állítja a feljelentő – rasszista kifejezésekkel illette a cigányságot. A tüntetés alatt mindvégig a községházán volt a polgármester, ugyanis épp fogadóórát tartott.

– Guba István a polgármesteri tisztségéhez méltatlan, rasszista kifejezésekkel illetett engem és a hozzá betérő cigányokat is, azaz nem megfelelő a hozzáállása a polgárokhoz. Ezért azt követeljük a 3000 magyarcsanádi cigány nevében (Magyarcsanádon 1455-en élnek csak – a szerző), hogy mondjon le tisztségéről! – mondta Sztáncs István Ferenc a tüntetés fő szervezője. Hozzátette: úgy véli, polgármesternek községvezetői tisztségéből és korábbi rendőri munkájából tudnia kellene, hogy nem szabad szidalmaznia a cigányokat.
– Nem tudom elfogadni, hogy egy köztisztviselő így álljon az emberekhez – tette hozzá.

A rendezők és a résztvevők egy része.

A tüntetők közül többen is elmondták különféle sérelmeiket. Így Sztáncs Sándor (a fő szervező egyik unokaöccse) azt panaszolta, hogy a 14 éves, rendetlenkedő kisfiát a polgármester az iskolai folyosón kihívta bokszolni, majd amikor emiatt őt felkereste, akkor az osztályfőnök előtt hívta ki bokszolni. (Csonka Tivadar, a gyerek osztályfőnöke hírportálunknak azt mondta: nem volt jelen, amikor a polgármester az iskolában rászólt a fiúra, másnap azonban ott volt, amikor az apuka ezt a polgármesternek szóvá tette. Mint a pedagógus elmondta: a szülő és a polgármester is feszültek voltak, s a polgármester tényleg ezt mondta, de érezhető volt, hogy nem gondolta komolyan.)
Takács Mónika azt panaszolta el, hogy amikor bevitt a hivatalba egy kérelmet, a polgármester azt mondta neki, hogy ha még egyszer kitöltetlenül viszi be, akkor “úgy picsán fog rúgni, hogy azt sem tudom majd, merre szaladjak”.

Babosi Pászkál arról panaszkodott, hogy a lakásfenntartási támogatását nem tudta megbeszélni a polgármesterrel, mert az azt mondta, hogy nem ér rá. Majd elutasította a kérelmet, mondván azt az ingatlantulajdonosnak kell beadnia.

Sztáncs István Ferenc többször is felszólította a polgármestert, hogy jöjjön ki a községházáról.

A konkrét, a hivatallal kapcsolatos panaszok közt előjöttek a község utcáinak állapotával, illetve a tüzelőutalványok kiadásával kapcsolatosak is.

– Nem áll szándékomban lemondani, s nem is akartam kimenni a tüntetőkhöz, hogy ott meddő vitát folytassunk. Polgármesteri fogadóórámon vártam az ügyfeleket, hogy megbeszéljük a dolgokat – mondta Guba István. Magyarcsanád polgármestere elmondta: a tüntetést szervező Sztáncs István Ferencet továbbra is a barátjának tartja.
Amikor szembesítettük Sztáncs Sándor panaszával, közölte: annak gyereke nagyon erősnek érezte magát az iskolában, s ő rászólt, hogy ha tényleg az, akkor iratkozzon be hozzá az apátfalvi dzsiu-dzsicu vagy kempó edzésre. Ott levezetheti fölösleges energiáját.
– A gyerek édesapja – aki korábban szintén járt hozzám edzésekre – másnap azzal keresett meg, hogy úgy hallotta, a gyerekét vascsővel akartam megverni. Egy kicsit ideges lettem és tényleg mondtam neki, hogy mit akar, verekedjünk meg! Takács Mónika családjával pedig a mi családunk nagyon régóta összejárt. Bár nem szokásom a csúnya beszéd, de azért előfordul, hogy a régi ismerősökkel keresetlenebb szavakat használunk, azaz amilyen az Adjon Isten!, olyan a Fogadj Isten! is. Mónika egyébként akkor szerette volna, hogy sürgősen elintézzük az ügyét, amikor a kolléganőim egy másik ügymenetben voltak benne. Kértem, hogy ne türelmetlenkedjék: várja meg míg befejezik.

Guba István polgármester szerint a tüntetés háterében politikai erők állnak.

:- Ha Sztáncs István Feri 2 évig ingyen használtatta hagyományőrző csoportjával a könyvtárat, akkor nem jön ide tüntetni, anélkül, hogy valaki fel nem biztatta volna. Már csak azért sem, mert ha az utcán találkozunk, rendes a kapcsolatunk.
A magyarcsanádi polgármester arra a kérdésünkre, hogy milyen politikai erőkre gondolt, azt mondta: a 2010-es választások óta azon dolgozik egy család, hogy őt lehetetlenné tegye. Nincs a községnek még egyszer egymilliója időközi választása, ahogy az legutóbb történt, amikor ráadásul több szavazattal választották meg újra, mint 2010-ben.

– Én felajánlottam a család egyik tagjának, hogy miután 4 év alatt rendbe hozom a község anyagi helyzetét, még korteskedek is az érdekében, hogy ő legyen a következő polgármester. Mikor az időközi választáson ismét nekem szavaztak bizalmat mindenféle pletykát kezdtek el terjeszteni rólam. Úgy tudom, hogy Feri ettől a családtól jött, s ehhez ment vissza, amikor az általa vélt sérelem megtörtént – mondta Guba István polgármester.

+++

 

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a Guba István elleni feljelentést megküldték a Makói Járásbíróságnak, mely a magánvádas ügyben még nem tartott személyes meghallgatást.

 

A tüntetés, képekben:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest