Hírek

5 év 6 hónap a sebészfőorvost agyba-főbe verő portásnak


Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Baráth András ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A szabadságvesztés időtartamát, melynek végrehajtási fokozata börtön, a táblabíróság 4 évről 5 év 6 hónapra súlyosította. A szabadságvesztésből a vádlott legkorábban annak kétharmad része kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.
Az ítélet indoklásakor elhangzott: minden körülményt figyelembe véve az ítélőtábla túlzottan enyhének találta az I. fokon kiszabott büntetést, ezért súlyosította azt.

Baráth András, az ügy vádlottja 2010 decemberében portásként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinika Központ Sebészeti Klinikáján. A klinika dolgozói december 1-én tartották szokásos évzáró rendezvényüket a Pick Klubban. A vádlott feladata ezen a rendezvényen videofelvétel készítése is volt. A vádlott az esten annyi alkoholt fogyasztott, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került, videokészítés közbeni magatartását többen is nehezményezték, és egy kollégájával, L. Lászlóval összetűzésbe keveredett. Ekkor a vádlottat L. László megütötte, a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A rendezvényen részt vett dr. H. Tamás sértett, a sebészeti klinika főorvosa is, aki a vádlottat csak futólag, látásból, a munkahelyéről ismerte. A sértett december 12-én 0 óra 30 perckor távozni akart a rendezvényről, ezért a klub elé taxit hívatott. Miközben az utcán várakozott, megjelent a vádlott, és az eljárás során pontosan meg nem állapítható okból a kezében lévő borosüveggel több alkalommal hátulról megütötte a sértettet, aki a földre került, és a vádlott a földön fekvő sértettet tovább bántalmazta. A sértett védekezni próbált, az ütések egy részét a kezével kivédte, de a többi ütés a fejét érte.

Ekkor lépett ki az épületből két, a rendezvényen részt vevő személy, egyikük a vádlotthoz lépett, megfogta annak kezét, és a vádlottat elhúzta a sértettől. Ekkor a vádlott felhagyott a bántalmazással, és távozott a helyszínről.

A bántalmazás következtében a sértett több ujja eltört, és koponyaűri sérüléseket szenvedett, ami közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő. A sértett 10 hét alatt gyógyult fel sérüléseiből, de kezében maradandó fogyatékosság alakult ki, emellett szorongászavar, neurotikus állapot is fellépett.

Szegedi Ítélőtábla