Hírek

Ütésváltás Sánta és Buzás között, Kallai távollétében kapott a tegnap esti fórumon


Korom András – Makó

Lassan gyülekeztek, majd nyugodtan ülve beszélgettek a népek Sánta Sándor települési képviselő tegnap esti lakossági fogadóórája előtt a Makói Katolikus Általános Iskolában. A zömében nyugdíjaskorú érdeklődő közül néhányan már az iskola épülete előtt megbeszélték milyen problémákat tapasztaltak a 3. választókörzetben: rossz a járda, rossz az út, meg persze szóba kerültek a gyerekek és az unokák is. A fórumra hivatalos Buzás Péterrel kapcsolatban egyikük megjegyezte, hogy a polgármester “egy szent”, hiszen rengeteget tett a városért.

Buzás Péter nem csak a vendége, de a fő előadója is volt Sánta Sándor fórumának. A helyi hagyományoknak megfelelően 40 perces prezentációt tartott a város fejlődéséről. Trianonnál kezdte, de leginkább a jelenlegi ciklussal és a jelennel foglalkozott. Most sem titkolta a nyilvános fórumokon folyamatosan hangoztatott elégedetlenségét a kórházintegráció miatt. Mondandója “Engedd be a tótot, kiver a házadból!” című részében tovább sulykolta a jelenlévőkbe, hogy szerinte nem harmonikus, ellenben alárendelt a viszony Makó és Vásárhely között. Példának az Árkádia Rádió frekvenciájának vásárhelyi kézbe kerülését, a Makó Térségi Viziközmű Kft. megszűnését, illetve a makói és a vásárhelyi kórházak összevonását hozva fel.

Egy kocka a polgármesteri prezentációból.

– Ha nem mondtuk volna, akkor lenne-e makói orvosigazgató, bőrgyógyászat, gyermek gasztroenterológia, dohányzásleszoktató program és visszanyerte volna-e nevét a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház? – tette fel a kérdést. Majd elmondta: Kallai Árpád főigazgató megpróbálja kipaterolni a rendelőintézetből a városi alapellátáshoz tartozó háziorvosokat. Hozzátette: bár a város 1991-ben éppen Sánta Sándor polgármestersége idején átadta a kórház tulajdonjogát a megyei önkormányzatnak, ám eddig nem volt probléma a rendelőben lévő tulajdonrészekkel. Ha volt is feszültség, akkor megegyeztek abban az ügyben. Buzás szerint a Kallai mögött álló erők (utalt Lázár János államtitkárra) bírnak olyan lobbierővel, mely képes lenne a rendelők áthelyezése érdekében a városnak juttatni az állami tulajdonban lévő egykori Justh Gyula utcai pártházat, illetve biztosítani az épület átalakításához szükséges 80-100 millió forintot.

– Örülök, hogy megkezdték a rendelőintézet felújítását, ám amikor kivették a babavetkőztető és a bejárati ajtó közötti ajtót azzal, hogy oda nem tesznek újat, kénytelen voltam levelet írni a kórház főigazgatójának és a GYEMSZI-nek, hogy sürgősen pótolják. Hiszen így közvetlen levetkőztetett kisbabákra áramlik az ajtón bejövő hideg. 20 éve vagyok polgármester, de velünk eddig így még senki sem viselkedett. – panaszolta.

Sánta Sándor és Buzás Péter közt ekkor még partneri volt a hangnem.

A fórum részvevői meghökkenten hallgatták mindezt, időnként megcsóválták a fejüket, vagy bólogattak, hogy aztán meghallgassák Ortutay Miklós projektmenedzser tájékoztatóját a befejeződött csatornázásról, s a hamarosan kezdődő útfelújításról.
A körzetben háziorvosként dolgozó Sánta Sándor képviselő úgy értékelte saját munkáját, hogy ellenzéki képviselőként ebben a ciklusban nagyon kevés eredményt tud felmutatni a polgármesterrel való együttműködésben. Mint mondta, eddig összesen 770 ezer forint képviselői tiszteletdíja szaporodott fel, és ezt szívesen fordítaná önkormányzati tulajdonú rendelője felújítására. De azt hallotta a polgármestertől hogy azt, ebből nem lehet megtenni. Hozzátette, mindig azt kapja válaszul, hogy a város nem apránként, hanem egyszerre, pályázati forrásból szeretné felújítani az összes rendelőt. Csakhogy erre eddig hiába vártak.
Az addig duruzsolgató közönség a képviselő polgármestert bíráló szavaira elhallgatott, s érezhetően nőni kezdett a feszültség a teremben.

A hangulat feszültté vált a volt és a jelenlegi polgármester összecsapása miatt.

– Csak kibújt a kisördög! Kapok a képemre, én vagyok az, akit mindenki bírálhat, mert én vagyok a polgármester – reagált erre szintén feszülten Buzás Péter, aki azonnal a mezőgazdaság tárcsás privatizációs tönkretételét kezdte felemlíteni (utalva arra, hogy Sánta Sándor a Független Kisgazdapárt színeiben nyerte el 1990-ben a városvezetés jogát), mely eredményeképp nem csak a rosszul működő kolhozokat, de a jól működő szövetkezeteket is széthordták. “Pesti ügyvédeknek kellett volna adni a földet, nem azoknak, akik termeltek azon.” – jelentette ki. Hozzátette: Sánta Sándor és ő más politikai oldalon állnak, ám vannak olyan dolgok, amelyeket egyformán látnak, de azt Sánta nem akarja kimondani például a kórház és integráció ügyben.
Biztatta a képviselőt, az egészségügyi bizottság elnökét, hogy mondja ki nyugodtan azt, amit gondol. Van ő olyan tekintély – legyen szava a saját pártjában is!

A polgármester azzal egyetértett hogy a makói orvosi rendelőket rendbe kell tenni, hiszen méltatlan állapotban vannak, ám a rendelőkénti 10-20 milliós költséget a város önerőből nem tudja kigazdálkodni, azért pedig, hogy ezzel kapcsolatos pályázatok nem nyertek, az innovációs iroda volt vezetője a hibás – mondta.
– Én polgármesterként még soha sem csináltattam meg magam előtt a járdát – oktatta ki Buzás Péter az őt a fórumon vendéglátó Sánta Sándor képviselőt – ezért te se szorgalmazd a te rendelődét! Szorgalmazd a többiekét, hátha a tiédre is sor kerül!
Szikrázott ugyan a levegő, ám a jelenlegi és a volt polgármestert vitája ennél jobban nem harapózott el.