Hírek

Szívecskékbe borult Makó és a világ


Bojtor Boglárka – Makó

A Valentin nap kultusza a III. századra tehető, hazánkban viszont körülbelül egy évtizede terjedt el széles körben e jeles nap híre. A szerelmes párok többnyire apró szív alakú csecsebecsékkel lepik meg egymást ilyenkor, ami sokszor már a giccs kategóriájába sorolható. A fiatalok körében népszerűbb az ünnep, de közülük is sokan tartják felesleges dolognak. Ennek ellenére azért legalább egy kártyát vesznek szerelmüknek. Az üzletek, éttermek és egyéb vállalkozások második karácsonyának is nevezhetjük. Mindenhol akciókkal csalogatják a kedves párokat, és a kirakatok is teli vannak szív alakú díszekkel.

Ezen a táblán még beszélő marcipánt is kínálnak.

– Három éve vagyunk együtt a párommal. Nem szeretjük a Valentin napot. Szerintem nem csak ezen a napon szeretjük egymást, így kicsit mesterkéltnek tartom ezt az ünnepet. Ha meg akarjuk lepni a párunkat, azt az év bármely napján megtehetjük – mondta Hankó Adrienn. – Mivel nekem február 15-én van a születésnapom, általában együtt ünnepeljük a kettőt. Tavaly a párom azzal lepett meg, hogy asztalt foglalt egy számunkra kedves étterembe, a vacsora után pedig moziba mentünk – mesélte.

Még a szolárium asztalára is szívekből kirakott szív került.

Az egész ünneplést nem muszáj túlzásba vinni, minden nő örül egy-egy szál virágnak vagy akár egy csokinak, ami a férfiak sem utolsó ajándék. Megéri valami változatos programot kitalálni erre a napra, így ünnepelni egymást. Sokan ilyenkor vacsorázni mennek vagy meglepik szerelmüket és mire hazaér megfőzik kedvenc ételét vagy különlegességgel készülnek.

Macika, majmocska, katica(?) és minden ami belefér ebbe a napba.

– Szeretjük ezt az ünnepet, mert ilyenkor együtt vagyunk, és az egész napot együtt töltjük. Apró ajándékkal is szoktunk kedveskedni egymásnak- mondta Bozsogi Dóra és Szabó Dominik. Majd elmesélték, hogy tavaly süteményt sütöttek és Valentin napi üdvözlőlapot adtak szerelmüknek. Ennek ellenére ők is azon a véleményen vannak ,hogy az emberek túlzásba viszik ezt az ünnepet, hiszen ha szeretünk valakit, azt egész évben szeretjük.

Kóbor szívek tapadtak a kirakatra.

A rómaiakat áldhatjuk érte

Szent Valentin emlékére neve napján világszerte megajándékozzák szerelmüket az emberek. Valentin kultusza a III. századra vezethető vissza, ugyanis ekkor élt. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr leányának visszaadta a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a lánynak egy üzenetet küldött: „ A Te Valentinod.” Így vált ez az üzenet világszerte ismertté.