Makó

Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el Szocsiban


A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű síző ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpia pontszerző hatodik helyen állt – az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

A szám történelmi sikerrel zárult, ugyanis az ötkarikás játékok alpesi sí küzdelmei során először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin nyakába került. A szlovén és a svájci versenyző 71 századmásodperccel volt gyorsabb Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői kombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

A 30 éves Maze négy évvel ezelőtt Vancouverben – ahol a megnyitóünnepségen hazája zászlaját vihette – óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is ezüstérmet szerzett, ugyanakkor lesiklásban csak a 18. lett. A 22 éves Gut pályafutása első nagy sikerét érte el.

Eredmények:
alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnok:
Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57
3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
…7. Miklós Edit 0.71 mp hátrány
…35. Berecz Anna 9.40 mp hátrány

MH/MTI