Makó

Imádják a makói ovisok Mercédesz balettóráit


Korom András – Makó

Láthatóan nagy kedvvel és buzgalommal végezték a gyakorlatokat, gyakorolták a különböző gyakorlatokat a makói Kálvin óvoda közép- és nagycsoportos gyerekei azon a foglalkozáson, melyet tegnap délelőtt tartott nekik Fekete Mercédesz, a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör-díjas táncművésze. A gyerekek spicceltek, a lépéseket mutatták, illetve majdnem úgy hajlongtak, mint a felnőtt balettesek.
Meglepetésünkre a csoport munkájában több kisfiú vett részt, mint kislány. A foglalkozás után a gyerekek szeretettel ölelték át oktatójukat, aki a koruknak megfelelő balettes kifestőket osztott szét közöttük.

Mercédesz alaposan megmozgatta a gyerekeket.

– 6 éven keresztül egy szegedi művészeti iskolában tanítottam, most a sajátomban teszem ugyanezt. Kincses Tímea, a Makói Általános Iskola igazgatója keresett meg szeptemberben azzal, hogy foglalkoznom kellene az ovisokkal. Jelenleg két makói óvodában, az Erdélyi püspök utcaiban és a Kálvinban 4-4 csoportban több mint 150 kisgyerek tanul tőlem balettozni. Igaz, van olyan csoport amelyikkel havonta csak egyszer tudok találkozni, mert nekik is vannak egyéb elfoglaltságaik – mondta Fekete Mercédesz. A szegedi balettművész maga is meglepődött, hogy nagyon jól tud dolgozni a gyerekekkel.

Mindenkire odafigyelt.

– Nagyon okosak, nagyon értelmesek, nagyon figyelnek és külön élmény számukra, hogy van egy ilyen lehetőségük. Számomra nagyon nagy meglepetés, hogy a kisfiúk is nagyon élvezik a foglalkozásaimat. Jövőre megkapom a Bartók iskolában az első osztályosokat, remélem, hogy a mostani nagycsoportosok közül, minél több gyermekkel találkozom. Persze azután is foglalkozom  az ovisokkal is. Nagyon szeretném, ha minél többen lennének – összegezte tapasztalatait és terveit. Hozzátette, hogy az életkoruknak megfelelő módon oktatja a gyerekeket.

A kisfiúk is nagyon szeretik a foglalkozásokat.

– Nem az a célom, hogy profi balettművészeket neveljek, hiszen ezen a pályán nehéz munkát találni. Ez egy nagyon jó lehetőség, hogy a mindennapi tesiórák mellett, osztálytársak közösségében a tánccal mozgáskoordinációt és fegyelmet tanuljanak a gyerekek. És az is célom, hogy szeressenek mozogni, ami legalább ennyire fontos – árulta el a balettművész.


Fekete Mercédesz


Martfűn és Tiszaföldváron tanult táncolni különböző tanfolyamokon, majd Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett 2005-ben. 2005 óta a Szegedi nemzeti Színház táncművésze. 2006-2007-es évadban, a Kaktusz virágában nyújtott alakításáért a nézők szavazatukkal neki ítélték a színházi szakma és a Szeged városa Dömötör-díját.