Makó

Makón az idén nem emelik se a helyi adókat se a bérleti díjakat


Korom András – Makó

Nem találta a polgármester által “Élni és élni hagyni!” címmel nevezett költségvetési rendeletben a szakértői díjakat Márton Imre képviselő (Városépítők Társasága) a szerdai testületi ülésen, ám kiderült, hogy mégis benne vannak, de a tavalynál kisebb, 14 millió 702 ezer forintos összeggel. Buzás Péter egyébként hangsúlyozta: nagyon jól jött a városnak az adósságkonszolidáció, melyet meg is köszönt a kormánynak, de – mondta – a település ennek ellenére tavaly 461, az idén pedig 259 millió forintból kevesebbel gazdálkodhat.
A makói önkormányzat szakított az utóbbi két év drasztikus adóemelési gyakorlatával, az idén egyáltalán nem emelve egyetlen helyi adót sőt még a bérleti díjakat sem.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) hiányolta, hogy ebben az esztendőben sem különítettek el pénzt a háziorvosi rendelők felújítására. Kovács Sándor a megúszás költségvetésének nevezve az ideit – utalva a Hagymatikum 140 milliós támogatására, majd hangsúlyozta: hogy az adósságátvállalás tette lehetővé a 220 millió járdaépítési program beindítását. Javasolta ugyanakkor, hogy a város állítson emléket az 1970-es árvíz védekezőinek, ha már a korábbi emléktáblát elbontották a helyéről. Gál Sándor (Fidesz-KDNP) pedig a városháza rendbetételére fordított összeget kereste.

Buzás elmondta, rendelőfelújításra többször is hiába pályázott a város, a városháza üres főépületének külső tatarozására ugyan ebben az esztendőben is pénzt és munkát fordítanak, de a végső megoldás erre az lenne, ha azt vállalkozás venné bérbe, s tenné rendbe. A Hagymatikum 140 milliós idei támogatásával kapcsolatban elmondta: ha még mindig a régi fürdő létezne, annak a kalkulációk szerint már 2 évvel ezelőtt 135 milliót kellett volna adni.

A testület a költségvetési rendeletet tervezetet – melyben a 10 millió forint támogatást kaptak a civil szervezetek -,  végül  8 igennel, 1 ellenszavazattal és 3 tartózkodással fogadta el.