Hírek

201 milliós adócsalásért 3 év börtön


Legfontosabb pontjaiban helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt B. Józsefné és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszéken hozott I. fokú ítéletét.
Nem változott az I. rendű vádlott büntetése sem, akinek jogerős halmazati büntetése 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett, emellett 1 millió 71 ezer forint értékre vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A vádlott a szabadságvesztésből legkorábban annak 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság az ügy súlyának megfelelő büntetést szabott ki, így a büntetés enyhítésére a Szegedi Ítélőtábla nem látott lehetőséget.

B. Józsefné az általa vezetett ER-LA MIX Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nevében 2008. május 31-én 0 (nulla) forint adótartalommal nyújtotta be a társaság adóbevallását, annak ellenére, hogy a bt.-nek 2007-ben összesen 1 milliárd 503 millió 166 ezer 608 forint árbevétele volt, melyből a társaság nyeresége 6,7 millió forintot tett ki. Ez alapján 1 millió 71.000 forint adófizetési kötelezettsége lett volna.

Az asszony -állapította meg a bíróság – az ER-TE FIX Kft.-t 2008 februárjában Kecskeméten azért alapította, hogy ruházati nagykereskedelmet folytasson. A vállalkozás 2008. május 16-a november 10-e között Törökországból nagy mennyiségű, összesen 2 milliárd 431 millió forint értékű import textil árura kért vámkezelést azzal, hogy ezt az árut Lengyelországban értékesítik. A kiállított vámokmányokkal ellentétben a ruházati termékek egy részét a III. rendű vádlott által képviselt magyarországi székhelyű két kft. vásárolta meg.

A belföldi értékesítés után B. Józsefné kft.-jének áfa-fizetési kötelezettsége keletkezett, azonban ezt nem vallotta be, és megtévesztve az adóhatóságot 187 millió 663ezer 166 forinttal jogosulatlanul csökkentette az áfa-fizetési kötelezettségét. Az APEH 2010 decemberében az ER-TE FIX Kft. terhére összesen 200 millió 375 ezer forint adókülönbözetet állapított meg, melynek megfizetésére kötelezte a kft.-t – áll a bíróság ítéletében.