Makó

Ízetlen, parányi adagokat hozott a makói közétkeztetés átszervezése


Korom András – Makó

A 3000 adagos Központi Konyha működtetését erre az évre elnyert cég alaposan meglepte a menzán étkező gyerekeket és felnőtteket. Az előbbiek hírportálunknak is arról panaszkodtak, hogy eltűnt a korábban megszokott választási lehetőség, azaz a kétféle leves, a másodikként kiosztott adagok pedig miniatürizálódtak, azaz alaposan lecsökkentek. Ugyanakkor a menzáért fizetendő összeg nem csökkent.

– Gyakorlatilag minden ételnek ugyanolyan műíze van, ráadásul alig jut a tányérokra valami. A sült hús papírvékony és apró, a köret pedig – hát nem is tudom – olyan papírízű – foglalta össze panaszait egyikük. Véleményével nem volt egyedül. Ahány menzás középiskolást megkérdeztünk, mind körülbelül hasonlókat mondott: – Persze, ilyenkor azt szokták mondani, hogy csak a mama főztjét szeretem, de jó ízzel ettem korábban a menzán. Most meg, már fél órával ebéd után már a boltba kell mennem, hogy ne maradjak éhesen – mondta egy másik diák.

A mikroszkopikus adagok persze nem csak a diákoknak, de a felnőtteknek, sőt az intézményvezetőknek is feltűntek. Volt olyan, aki nem restellett mérleggel lemérni a sült hús, s bizony azt találta, hogy az kis híján ötöd akkora, mint kellene.

Buzás Péter polgármester a Makói Városi Tévében tartott fogadóóráján elismerte: jogosan voltak elégedetlenek a szülők, gyerekek, pedagógusok a Központi Konyha által idén készített adagok minőségével és mennyiségével. Azt mondta, hogy amikor mindez a város tudomására jutott az önkormányzat azonnal intézkedett. Az év első hétében – tudomása szerint minden rendben volt -, a másodiktól erősödtek fel a panaszok. Minden intézményvezetőt megkért a város, hogy mérje a minőségi és mennyiségi problémát, s mindezekkel szembesítsék a szolgáltató, azaz a Eurest Étteremüzemeltető Kft. képviselőit.

Annak, hogy a korábbi kétféle levesből az átszervezés után csak egy maradt, Buzás Péter szerint az az oka, hogy a meglévő tizenvalahány üstből hármat nem tudtak működtetni. De azonnal megrendelték ezek javítását. Úgy vélte: mennyiségi hiányok a szállítás és a porciózás problémáiból adódtak. A város elérte, hogy az adagokat mérlegelni és számolni fogják, s ígéretet kaptak a cégtől, hogy a minőségi és a mennyiségi problémát már ettől a héttől kiküszöbölik. Azaz előbb a mennyiséget, majd a minőséget javítják.

Kéthetente tartanak étrendvizitet, hogy ne legyen hetente háromszor is rizs az étlapon. Ha nem küszöbölik ki a hibákat, akkor azt a város szerződésszegésnek veszi.

– Korábban a makóiak nagyobb adagot kaptak, mint amit a jogszabály előír. A középiskolások a tíz deka sült hús helyett – Rója István, a JAG igazgatója lemérette – csak a negyedét, 2 és fél dekát kaptak. Az ételkiosztókra és a szállítókra kell az intézménynek figyelnie, hogy ne tűnjön el kézen-közön az étel – mondta Makó polgármestere.

Buzás azzal indokolta a Központi Konyha vállalkozásba adását, hogy az nagy veszteséggel dolgozott. Korábban 55 milliót tett bele a város, most 33 millióval kevesebbet kell, igaz az alkalmazottak létszáma is 28-ról 19-re csökkent, közülük hatan egyenesen az utcára kerültek. Hozzátette: ha nem javul a menzai étel mennyisége és minősége, akkor a város felmondja a szerződést.