Makó

Amikor még divat volt a házastársi hűség…


Bojtor Boglárka – Makó

Ma délután a József Attila Városi Könyvtárban Apjok Vivien néprajzos-muzeológus nyitotta meg a múzeum gyűjteményéből válogatott kiállítást.  A huszonnyolc kép csak február tizenkettedikéig tekinthető meg az olvasóteremben.
Vivien megnyitójában a házasságról, esküvőről, és az ezek köré szerveződő hagyományos rítusokról beszélt. Kiemelte Bálint Sándor néprajzkutató szavait, aki a születést, a házasságot és a halált nevezi meg az emberélet három nagy szükségletének. Mindebből a házasság az, amely emberi beavatkozásra szorul.

Makói párok esküvői fotói tárlókon.

– A házasságkötés jelentősége igen nagy volt, sokkal nagyobb erővel bírt, mint manapság. Az egyén számára több tekintetben változást idézett elő – mesélte. Majd folytatta: a házasságkötéshez kapcsolódó szokások célja a frigy elismertetése volt a társadalommal, annak minél teljesebb bevonásával. A szokásokban nagy szerepet játszott a hagyományokhoz való ragaszkodás, és a rokonságok közötti versengést is előidézte. A paraszti gondolkodás számos, akár mágiával átszőtt szokása napjaink hagyományaiban is megfigyelhető.

Ismerős arcokat  kerestek az érdeklődők.

A kiállításon a 20. századból származó esküvői emlékeket tekintheti meg a nagyérdemű. Köztük képeket, és menyasszonyi emlékeket. Utóbbi esküvői kellékekből összeállított díszes alkotás, amely akár a fátylat vagy egy képet is magában foglal.

Ízelítő a tárlat anyagából: