Makó

A vízvezeték miatt is felbontják majd az utcákat


– Hogyan áll az ivóvíz minőség javító program Makón és a térséghez tartozó 16 kistelepülésen? – érdeklődtünk Nagy Lászlótól, az Alföldvíz Zrt. általános-vezérigazgatójától.

– A makói kistérség kivitelezési szerződését tavaly szeptember 30-án írták alá. A program jelenleg a tervezési fázisban van: a rekonstrukciós tervek elkészültek, a vízjogi engedélyezés folyamatban van. A létesülő technológiák- és távvezetékek esetében a műszaki megoldásokat és az alkalmazott technológiát kiválasztottuk, ennek tervezése folyamatban van, a szükséges vízjogi engedély beadása február végén várható. A projekt keretein belül 8 helyen létesül víztisztítás-technológia, 15,5 km távvezeték épül és 18,8 km ivóvíz gerincvezeték rekonstrukciója zajlik majd. A projekt összberuházási költsége nettó 3,8 milliárd Ft. A kivitelezésre rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a kivitelező egy időben fogja végezni a rekonstrukciós és a technológiához kapcsolódó építési munkálatokat, ez azonban a szolgáltatott víz minőségét egyáltalán nem, és mennyiségét  is csak a rekonstrukcióval érintett utcákban – szakaszosan, a lakosság előzetes tájékoztatása mellett – a kivitelezés időtartamára érinti.

– Számos helyen már tavaly telepítették a tisztító konténereket, de még ott is osztanak zacskós illetve lajtos vizet. Sokan nem értik, hogy miért?

– A konténerek telepítése után történt meg a technológiák üzembe helyezése és beállítása, majd a próbaüzem. A próbaüzem sikeres lezárása után az üzemeltető szervezetek beadták az engedélyező hatósághoz az üzemeltetési engedély kérelmeket. Az engedélyek beszerzése után-a megfelelő vízminőség igazolására az üzemeltetők kontroll vizsgálatokat végeztek, több esetben kiderül, nem megfelelő minőségű a konténerekben átszűrt víz. A technológia szállítója és az üzemeltető közösen megkezdték a szükséges beavatkozásokat. A makói kistérségben jelenleg több településen már üzemel a konténer, a többi esetben várhatóan 1-2 héten belül megkezdhető a lakossági kiszolgálás, addig a honvédség zacskós vízzel illetve lajtos kocsival oldja meg továbbra is az átmeneti vízellátást.

– Kiterjed-e a vízminőség javító program a Magyarcsanád és Nagylak közt lévő Bökényre?

– Nem, mivel a településrész nem felelt meg a támogatáshoz szükséges feltételeknek – mondta Nagy László, az Alföldvíz Zrt. általános igazgatóhelyettese.