Makó

Rákellenes Világnap – előadás a Kálvin téri iskolában


A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv ebben az évben is több rendezvényt szervez a rák betegségekkel, a rák prevencióval kapcsolatban. Az első előadássorozat a világnap hetében lesz: február 5-én, szerdán délelőtt 10 óra 50 perctől a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola, 6-án, csütörtökön a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjainak, pénteken pedig a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nőmunkatársainak és nevelőszülőinek tartanak tájékoztatást a szervezet egészségfejlesztési osztályának munkatársai a rák megelőzéséről, gyógyításáról. Mindhárom helyszínen szó lesz az önvizsgálatról és a szűréseken való részvétel lehetőségéről, hogy az esetleges daganatos elváltozásokat minél előbb lehessen felismerni. Így, megfelelő kezeléssel emberek százait lehet megmenteni.

Magyarországon és Csongrád megyében is a haláloki sorrend 2. helyén évek óta változatlanul a daganatos megbetegedések állnak. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a 2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok közül a férfiaknál első helyen a hörgő és tüdő rosszindulatú daganatai, nőknél az emlő rosszindulatú daganatai állnak.

A daganatos betegségek fő okozói között az esetek többségében meghatározó szerepe van a dohányzásnak, a túlsúlynak, az alkoholfogyasztásnak, a túlzásba vitt napozásnak és a szoláriumozásnak. Ahhoz, hogy a probléma még idejében kiszűrhető legyen, létfontosságú a rendszeres önellenőrzés, önvizsgálat, a legnagyobb eredmény azonban a szűrésektől várható.

Hazánkban a népegészségügyi emlőszűrés mellett 2004. óta van lehetőség a szervezett méhnyakszűrésre is. Jelenleg kísérleti jelleggel az ország több megyéjében folyamatban van a vastag-végbélrák szűrés is. Ezek a szűrések ingyenesek, az érintettek személyre szóló behívólevelet kapnak, ezek birtokában tudnak a vizsgálatokon részt venni.

Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában Párizsban tartották. A résztvevők február 4-én írták alá az a dokumentumot, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítvány (Párizsi Charta) ennek emlékére a február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAP-pá nyilvánította. A daganatos betegségek jelenleg is az emberiség legpusztítóbb betegségei.