Korom András – Makó

A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület az 1965-ben lebontott neológ zsinagóga és a makói hagymát világhírűvé tevő egykori zsidó közösség emlékhelyét avatja fel még az idén a Csanád vezér téren. Itt állt ugyanisaz 1965-ben lebontott épület.
Mint azt Urbancsok Zsolttól, az egyesület elnökétől megtudtuk: a napokban kapták meg az elnyert támogatásról a hivatalos értesítést, s jelenleg az emlékmű létesítésével kapcsolatos szerződéskötéseket végzik.
A Karsai Ildikó grafikusművész Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész, Bodó Jenő üvegtervező, keramikusmester és Török Péter Ybl-díjas tájépítész tervezte alkotást, mely nem csak a zsinagóga, de a makói hagymát egykoron világhírűvé tevő makói zsidó közösség állít emléket, valamikor szeptemberben vagy októberben avatják fel. Urbancsok Zsolt elmondta, hogy a pontos időpontja még ebben a hónapban eldől.
A különleges műalkotás felállításával nem csak a neológ zsinagóga építésének centenáriumáról, de a holokauszt 70. évfordulójáról is emlékeznek.

A makói neológ zsinagóga építésére 1907-ben kiírt pályázatra a szegedi zsinagógát tervező Baumhorn Lipót nyújtotta be legjobb tervet. Az épületet 1914. szeptember 2-án avatták fel a tóra frigyszekrénybe helyezésével. A falak festése illeszkedett a keleties ornamentikához, az ablakok üvegfestményeit az Ószövetség ihlette. A neológ zsinagóga tornya a II. világháborúban belövést kapott, ám az épület felújításával ezt követően a városvezetés nem törődött, végül 1965-ben a makói zsidók megkérdezése nélkül félmillió forintért bontásra adta el azt Országos Izraelita Hitközség a Kossuth Termelőszövetkezetnek. A zsinagóga helyén és egykori portáján épült fel tsz központja és az MSZMP városi pártbizottsága székháza.

Az emlékmű felállítására még februárban várják a pénzbeli adományokat a a Kereskedelmi és Hitelbank: 10402829-50526565-52651005-ös számlaszámára.
A makói képviselő-testület pedig szerdai ülésén dönt arról, hogy egymillió forinttal járul hozzá az emlékmű felállításához.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest