Hírek

Makón már nem kell megvárni a vérvétel eredményét


A Makón és Vásárhelyen levett vér egyes vizsgálatait a makói, másokat a vásárhelyi kórház laboratóriumában végzik. Mindennek az az oka, hogy a költséghatékonyság miatt csoportosították az egyes vizsgálatokat. Ez azonban csak a tervezett, azaz orvosi beutalóra történt vérvételekével történik. A sürgősségi vizsgálatokat mindkét intézményben helyben végzik el a saját berendezéseikkel – mondta Kallai Árpád. A makói és vásárhelyi kórházak főigazgatója mai makói sajtótájékoztatóján elárulta: a makói kórház laboreszközeit az intézmény lizingeli (azaz bérli, míg a tulajdonában nem kerül), addig a vásárhelyi kórház laboreszközei az intézmény tulajdonában vannak.

– A makói laboratórium eszközei után úgy fizetünk havi díjat, hogy azt az eszközökhöz szükséges fogyóeszközök árába építi be a lízing cég – mondta. – Azaz anyagi okai vannak, hogy egyes a vizsgálatokra levett vért utaztatjuk a két település között. Mindez azonban nem befolyásolja, hogy mennyit kell várni az az eredményekre, a délelőtt levett vér eredményét aznap délután 2 és 3 óra között már át is vehetik a betegek.

A laborvezetők és Kallai Árpád főigazgató a sajtótájékoztatón.

Ám aki nem akar órákat várni, vagy éppen valamelyik Makó környéki településről utazott be vérvételre a makói kórházba, az enélkül a papíros nélkül is nyugodtan hazamehet. Az őt beutaló háziorvos, január 17-e óta, ugyanis még aznap megkapta a laboreredményt – a számítógépére. Ahogy ez Vásárhelyen már hősszú évek óta történik. A két kórháznak egyébként ugyanolyan berendezései működnek saját laboratóriumaikban. Sőt Makón van olyan, mely nincs Vásárhelyen.

A főigazgató elmondta: a múlt héten 23, a makói térségben dolgozó háziorvossal tartottak megbeszélést arról, hogy azok a saját rendelőikben vegyék le a betegek vérét, a pácienseknek ne kelljen emiatt utazniuk. Most keresik azt a lehetőséget – míg a kórháznak nincs ilyen -, hogy az így levett vért eljuttassák Makóra.

A makói és vásárhelyi laborok tavaly utolsó negyedévében kezdődött munkamegosztásának köszönhetően egyébként 20 százalékkal több laborvizsgálat történt, mint az előző esztendőben, ám ez egy fillérrel sem került többe – tette hozzá Kallai Árpád főigazgató.


MH