Bács-Kiskun megyében az intenzív hófúvások miatt járhatatlan az 5501-es jelű Kelebia-Baja összekötő út a megyehatár és az 53-as főút csomópontja (0-11 kilométerszelvény) között, az 5504-es jelű Tataháza-Bácsbokod összekötő út a 0-11 kilométerszelvények között, valamint az 5312-es jelű Kalocsa-Bácsalmás összekötő út a 49-61 kilométerszelvények között. Az 5507-es jelű Csikéria-Bácsszőlős összekötő út a 2-4 kilométerszelvények között csak nehezen járható. Zala megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás ellenére is kritikussá vált a jegesedés mértéke a mellékutakon. A fokozott csúszásveszély miatt gépjárművel járhatatlan a 7415-ös jelű mellékút Nova és Szilvágy között, a 75146-os maróci bekötőút, a 7534-es jelű út Bucsuta és Börzönce között, a 7539-es út Dobri, Tormafölde és Csömödér között, a 7541-es út Szentmargitfalva és Kiscsehi között, a 7542-es út Kiscsehi és Bázakerettye között, a 7543-as út Ortaháza ás Gutorfölde között, a 7549-es jelű út Kerkateskánd és Szécsisziget között, a 7416-os út Lentikápolna és Kerkabarabás között, a 7422-es út Mumór és Lentikápolna között, valamint a 7537-es út Borsfa és Lenti között. Baranya megyében a 6605-ös jelű mellékút szintén járhatatlanná vált, emiatt Kővágószőlös, Kővágótöttös, Cserkút és Bakonya nem közelíthető meg, vagyis elzárt települések. Veszprém megyében az ónos eső miatt a 71123-as jelű szigligeti bekötőút vált járhatatlanná.

Csak a kritikus térségekben, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében 240 munkagépünk dolgozik megállás nélkül a szükséges síkosságmentesítési vagy hóeltakarítási munkákon – országosan 367 gépünk végez munkát az országos közúthálózaton.

Útinform szolgálatunk 5.30 órai összesítése alapján a Dunántúlon továbbra is esik az ónos eső Vas és Zala megyében, a Bakonyban, Fertőszentmiklós és Győr térségében, Somogy és Baranya megy nagy részén, Sárbogárd, Solt, Kiskörös, Baja környékén, Nagykanizsa közelében havas eső esik. A főutak a szórás nyomán vizesek, nedvesek, de Szombathely, Pápa, Ajka, Veszprém, Tapolca és Sárbogárd környékén jegesek, síkosak. Nagykanizsa és Baja közelében havasak, latyakosak. A mellékutak Vas, Zala és Veszprém megyében, Sárbogárd, Kápolnásnyék, Szentendre és Solt környékén jegesek, síkosak, nehezen járhatóak. Az autópályák közül ónos esőt jeleztek az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszáról, az M1-esen a pedig a bicskei szakaszról jeleztek jeges esőt. A szórás nyomán vizes, nedves a burkolat. A síkosság miatt Zala megyében a Lenti környéki mellékutak rendkívül nehezen járhatóak.

 
Az ónos eső miatt Vas, Somogy, Zala, Tolna, Fejér, Veszprém és Pest megye teljes területén korlátozzák a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb gépjárművek közlekedését. Emellett Győr-Moson-Sopron megyén keresztül, Ausztria felől nem léphetnek be az országba a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú járművek. Az M7-es autópálya teljes Somogy megyei szakaszán 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben az ónos eső miatt.

A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt továbbra sem engedik be a teljes teherforgalmat, illetve részlegesen (a csupán Szabadkáig közlekedő és szerb papírokkal rendelkező autósokat engedik át) a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el. Társaságunk az M15-ösön, az M1-esen, az M6-oson, az M0-son, az M3-ason, valamint az M7-esen található elektronikus VJT kijelzőkön több nyelven is feltüntette a Szerbiára vonatkozó határátlépési korlátozást.

A felsoroltak miatt társaságunk nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken továbbra se induljanak útnak! Kérjük az autósokat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel Útinform szolgálatunk www.utinform.hu, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság www.katasztrofavedelem.hu, az Országos Meteorológiai Szolgálat www.met.hu és az Országos Rendőr-főkapitányság www.police.hu weboldalát, illetve ezen szervezetek hivatalos közösségi oldalait, ahol friss információkat szerezhetnek az időjárási helyzet alakulásáról, az aktuális útállapotokról és az esetleges korlátozásokról.

Pécsi Norbert Sándor
kommunikációs osztályvezető
Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest