A jövő kihívásaira azonban mindenkinek készülni kell. Röviden így összegezhető a tematikája a Syngenta idei szezonnyitó rendezvénysorozatának, amelyet hét városban rendeztek meg több mint ezer magyar gazdálkodó részvételével.

A kaposvári,orosházi, mezőkövesdi, hajdúszoboszlói, székesfehérvári, szombathelyi és szekszárdi rendezvények középpontjában a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, valamint a napraforgó álltak – mondta Vajda Beáta marketingvezető.

A szántóföldi gazdaságok 2013-ban jó szezont zártak, hangzott el. Bár a felvásárlói árak némileg a termelői várakozások alatt voltak, őszi kalászosban és napraforgóban is rekord közeli országos terméseredménnyel zártak a termelők. A nyári száraz időjárás ellenére kukoricában is a sokéves átlagot tekintve közepes termést értek el.

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon 2013-ban, mint az azt megelőző esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricában 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák. Ám az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, kiszámíthatatlan felvásárlási árak, kórokozók elszaporodása mind nehezítik a kukoricatermelők életét. A megoldás az agrotechnika kiaknázása, célzott, hatékony növényvédelmi eljárások alkalmazása.

Kalászos gabonák tekintetében a tavalyi év igen eredményes volt, hangzott el a rendezvényeken. A vetések ideális időben, jól sikerültek. 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését takarították be a termelők, kiemelkedő minőségben. Összesen 5,1 millió tonna őszi búzát takarítottak be a gazdák, ami negyedével több, mint 2012-ben.

A magyar gazdálkodóknak az elmúlt években számos problémával kellett szembenézniük, amelyek alapvetően befolyásolták termelésük sikerességét. Ilyen egyebek mellett a szélsőséges időjárás, a terményárak ingadozása, a növekvő inputanyag árak, és a szűkülő pénzügyi lehetőségek. A szezonnyitó rendezvényeken bemutatták a Good Growth Plan programot is, mely a cég számára hat kötelezéttségvállalást jelent a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. Eszerint a cég a termelőkkel együttműködve olyan termelési feltételeket teremt, amelyben a környezeti fenntarthatóság mellett, nő az élelmiszerbiztonság valamint javul a növény termőképessége és a termőföld termékenysége. Ezáltal a termelő gazdaságok eredményessége, munkahelymegtartó képessége is jobb lesz.

KH

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest