Az idén 25. alkalommal ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
Az idei évfordulón egy nemzeti kezdeményezés indult el a Miniszterelnökség támogatásával Együtt szaval a nemzet címmel, amely célja a nemzeti összetartozás erősítése volt.

Az esemény a magyar közösségek összekapcsolásán túl jelentős mérföldköve annak a kezdeményezésnek, amely keretében több száz fiatal töltheti fel szavalatait az Együtt Szaval a Nemzet YouTube csatornára. E napon valamennyi helyszín szavalatát rögzítették, amely előadásokat április 11-ig – a Magyar Költészet Napjáig – további egyéni ás csoportos szavalatok feltöltései követnek. A legnézettebb és a legnagyobb tetszést kiváltó szavalatok iskolái, szavalói jutalmakat kapnak. A díjakat a Magyar Költészet Napján adják át.
A Magyar Kultúra Napján Budajenőn, a szavalás irányításának színhelyéről volt látható az az élőkép, amelyen a Himnusz kivetített kezdő szövegét olvashatták a résztvevők.

Közös szavalás az Almási iskolában.

Makón mindkét tagintézményben rácsatlakoztak a weboldalra és a kivetítőkön figyelhették, amikor megadták a jelet a a Jordán Tamás vezényelte szavalat megkezdéséhez..
A programban közel 400 ezer magyar vett részt a világ minden részéből, közel 1000 helyszín bekapcsolódásával és csaknem 500 iskola hozta létre a saját kulturális – költészeti YouTube csatornáját, így Makón a Bartók és Almási Tagintézmények is feltöltötték szavalatukat.
„A nemzeti megemlékezés hozzájárult ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápolva és továbbadva kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.

Az Almási Tagintézmény közös szavalata itt látható, míg a Bartók székhelyintézényét itt lehet megtekinteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest