Ifjú és idősebb U. Miklós a vádirat szerint 2008-ban, a makói Agrotron Bt. nevében nagy mennyiségben vettek ismeretlen gazdáktól, illetve viszonteladóktól búzát, és ezt számlával értékesítették tovább, úgy, hogy más vállalkozások által kiállított bizonylatokkal próbálták legalizálni az árut. Ezért az érintett cégek pénzt kaptak. Ezzel az ügylettel az Agrotron 2008-ban összesen 258 millió 720 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek. Az adócsalás mellett hamis magánokirat felhasználása miatt is feleltek, s velük együtt még tízen ültek a vádlottak padján.

A valótlan számlákat kiállító gazdasági társaságok (amelyek számláit a többi vádlott állította ki, és ezért különböző mennyiségű pénzt kapott), valamint D. Tamás V. rendű vádlott egyéni vállalkozó 2008-ban egyáltalán nem foglalkoztak gabonatermesztéssel, forgalmazással, közvetítéssel, értékesítéssel, az Agrotron Bt. és ezen társaságok között a valóságban gazdasági esemény nem történt.

A Szegedi Ítélőtáblán tegnap született jogerős ítélet szerint az elsőfokú bíróság megfelelően tárta föl a történteket az ítéletet azonban súlyosbította, így ifj. U. Miklós börtönbüntetését 4-ről 5 évre, édesapjáét 3 év 6 hónapról 4 év 6 hónapra emelte. De letöltendő szabadságvesztést szabott ki a negyed-, a hatod- és a kilencedrendű vádlottra is, míg a többieket felfüggesztett börtönt kaptak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest