– Van egy kis bukéja ennek a fórumnak, hiszen néhány héttel ezelőtt mikor elindultam, hogy a fejlesztési fórummal bejárjam a makói kistérség településeit, még nem volt tiszta a kép a parlamenti választásokon. Azóta közismertté vált, hogy én és Varga Péter apátfalvi polgármester is indulunk a választásokon, igaz különböző pártok jelöltjeiként, de ez nem akadályoz meg bennünket, hogy ma este Apátfalváról ejtsünk szót – árnyalta a ma esti apátfalvi fóruma nézőpontját Lázár János Hozzátette: ennek ellenére ne számítsanak a fórum résztvevői “parasztvakításra”, ugyanis nem választási fórumot tart, hanem Apátfalva jövőjéről fog beszélgetni.

Az apátfalvi fórum résztvevői.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki mindkét településen száz-százötven érdeklődő előtt beszélt, konstruktív együttműködést kínált mind Apátfalvának, mind Pitvarosnak a választásokig.
– Ha engem választanak meg a térség országgyűlési képviselőjének, akkor utána is számíthatnak rám. Ha Varga Pétert, akkor tőle már azt kértem, segítsen Vásárhelynek. – tette hozzá az államtitkár.
Lázár János elárulta a parlamenti képviselői munkájában azok érdekeit is képviseli, akik rá szavaztak és azokét is, akik nem. Egy-egy közösség problémáit akarja megoldani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlett régiókkal szemben a határ menti falvak nem csak a minden település számára elérhető fejlesztési forrásokra pályázhatnak, már várhatóan idén szeptembertől, de kihasználhatják, hogy legalább 60 milliárd forintot kapnak Brüsszeltől a magyar-román határon átnyúló programokra. – Vegyék fel a román oldalon lévő magyar többségű közösségekkel a kapcsolatot, s gondolkozzanak közösen, infrastruktúra fejlesztésre és munkahelyteremtésre.

Lázár János a Radó Tibor pitvarosi polgármesternek átadott bizonyságlevéllel.

Kifejezte, hogy támogatja a magyarcsanádiak által kért, s az apátfalviak által is javasolt Maros-híd építését. Úgy vélte, ez az utolsó uniós ciklus 7200 milliárd forintnyi fejlesztési összeget kaptunk. Ennek 60 százalékát kis- és középvállalkozások támogatására fordítják. Munkahelyteremtő és a versenyképesség javító pályázatokat írnak ki 3500-3700 milliárd forint értékben magyar vállalkozások számára. A kormány célja munkahelyteremtés, a jó és versenyképes termékek előállítása érdekében. Gyorsabb, átláthatóbb pályázati körülményeket biztosítanak – ígérte. Kiemelten támogatják majd a feldolgozóipari vállalkozásokat: az állattenyésztést és kézimunkaerő igényes zöldség, gyümölcs termesztést és előnyben lesznek a gépipari és könnyűipari vállalkozások is.

Szót ejtett arról, is, hogy az 53 milliárdba kerülő M43-as idén ősszel legkésőbb jövő tavasszal elér a határig, de az előtt néhány méterrel véget ér. A túloldalon nincs folytatása, ezért még a választások előtt el kell dönteni, hogy lehet a kamionforgalomtól mentesíteni Nagylakot. Bejelentette, hogy a probléma megoldása érdekében az autópálya végétől a határállomásig egy elkerülőutat épít az állam. Ennek az előkészítése mér megkezdődött.

Mintegy százötvenen voltak a pitvarosi fórumon.

Szó esett arról, hogy nem csak az autópálya épül meg, de – regionális fejlesztési pénzekből – azokat az utakat is rendbe hozzák, melyeken át a sztráda a környékbeli településekről megközelíthető lesz, de jut forrás a mezőgazdasági utak rendbetételére is.
Pitvaroson a makói kórházról is szó esett. Lázár János elmondta: az emberek számára az a legfontosabb, hogy meggyógyulnak-e, nem az, hogy ki tartja fenn a kórházat. A makói kórházban – hangsúlyozta -, kifejezetten jó orvosgárda dolgozik. Ha az itt élők számára nem megfelelő minőségű az ellátás, akkor ezen változtatni kell. Nincs semmi kőbe vésve! – tette hozzá. Lázár János az eddigi fórumok panaszaiból leszűrte: nincs jól megszervezve a betegszállítás és a háziorvosi szolgálat.

A pitvarosi fórumon jelenlévő Kallai Árpád, a makói és vásárhelyi kórházak főigazgatója lakossági kérdésre elmondta: az orvosi ügyelet újjászervezése fontos lépés lesz a betegellátás javítása érdekében. Levelet írtak a térség háziorvosainak, hogy van-e lehetőségük a rendelőjükben levenni a vért, s azt bejuttatni a kórházba. Tervei közt szerepel, hogy megkeresse a falvak polgármestereit, tudnak-e abban segíteni, hogy a hét egy napján levett vért bejuttassák a makói kórházba.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest