Makó

Makó 1994-ben: már akkor is a fürdőfejlesztés volt a kitörési pont


Húsz évvel ezelőtt is hasonló problémákkal küszködött Makó, mint ma. Igaz még több munkalehetőség volt, de a munkanélküliek száma már szépen hízott. A magyar gazdaság egyetlen világszínvonalú ágát, a mezőgazdaságot ekkorra már szétrúgta a Torgyán vezette kisgazdapárt, az osztrák, a spanyol és az olasz gazdák rendkívüli örömére. Ebben az esztendőben, ha fodrászról beszéltek valahol, már mindenki az olajszőkítésre gondolt.

1994. január elsején született az első makói kisbaba a helyi kórházban. Bertus-Barcza Dávid, szülei első gyermeke délután este fél 10-kor sírt fel. Édesanyja Bertus-Barcza Csabáné elmondta, titokban fiút vártak. A szülők azt mondták – a korabeli tudósítás szerint -, hogy legalább még egy gyermeket szeretnének.

Dávid és szülei.

800 méteren torlódtak fel Nagylaknál a Romániába tartó kamionok. 24 órát kellett kényszerpihenőn lenniük, ennyi kellett a határátlépéshez.

Az egyik megyei lap arról ír, hogy Bányai János makói újságírót kiutasította a testületi ülésről Sánta Sándor polgármester. Az ok, Bányai egy olyan még 1990-ben dr. Kertész Dezső számára készített rézangyalos politikai plakát felett rendelkezett, melyet a kisgazdapárti Sánta készített az SZDSZ jelöltjének.

Bányai szerint Sántának sajátos szórakoztató műsora van, ha egy képviselő felteszi a kezét, azt kérdi tőle: mit gimnasztikázik. Sánta pedig arról beszél, hogy nem attól újságíró valaki, ha elvégez egy tanfolyamot.

Marosvári Attila levele.

Az ügyben napokkal később megszólal a helyi SZDSZ nevében Marosvári Attila, a párt ügyvivője is, aki a szervezet nevében elhatárolódik a vitától. A makói Hajdú Gábor villamosmérnök, – aki fontosnak tartja leszögezni, hogy tagja egyik pártnak sem – olvasói levélben szól hozzá a vitához. Se Bányainak se Sántának nem ad igazat, szerinte a makói szennyvíztisztításról, a bezárt üzemekről a 43-as főúton elpöfögő rengeteg kamion keltette zajról és büdösről, s a szennyezett Marosról és az abból kitermelt gyógyiszapról kellene vitázniuk. A levélben kifejti, hogy a személyes vita és a feljelentések csak rontanak mindkettejük hitelén.

Jó újévet ünnepelt az a tolvaj, aki feltörte a Károlyi utca egyik házának melléképületét, s onnét ellopott 15 kiló hurkát, ugyanannyi kolbászt, 5 kiló oldalast, 4 kiló karajt, 1 kiló szűzpecsenyét 1 kiló sonkát. Egy házból pedig egy dobermannt lopott el valaki, úhy, hogy közben a 15 ezer forint értékű eb meg sem nyikkant.

Cseh rendszámú kamion akadt fel a nagylaki határon. A cukorszállítmánynak álcázott rakomány azonban 93 iraki és török állampolgárt jelentett, akik Németországba szerettek volna eljutni. A korabeli riport szerint egyébként gyér volt a határátkelő forgalma. A protokoll teremben a magyar és román határőrök tárgyalnak az irakiak és törökök átadásáról – mármint a románoknak. Pirike azzal volt elfoglalva hogy leszerelje a karácsonyfát, míg a pénzügyőrök birodalmában – mint egy mesefilmben – titokzatosan villogtak a számítógépek. (Gondolom, hogy csak a monitorjaik, de sosem lehet tudni.)

Az irakiak és a törökök családostól jöttek – volna.

Mi fán terem az apátfalvi gyökér? Teszi fel a kérdést az újságíró, majd azonnal meghökkentő választ is ad rá: Olyan mint a krumpli, csak más az íze. (Hát a az elefánt is olyan, mint az egér, de ha érezzük a különbséget, ha mindkettő a lábunkra tapos.) Az oknyomozó riporter megszólaltatja Kucsora Istvánt, “…akinek meggyőződése: két olyan egymást követő év még nem volt, hogy elismerték volna a gyökértermesztéssel járó tényleges kockázatot, a ráfordítás valódi költségeit.” Mármint a felvásárlók.

Gyökér ízű krumpli?


Megállítja-e a Nyíregyháza a makói diadalmenetet? teszi fel a sportriporter a kérdést, aki a férfi kézilabda csapat Almási utcai Általános Iskola tornatermében tartott edzésre kukkant be. Kiderül, hogy a makói Nagy Zoltán személyében újabb makói játékos került be a válogatottba, s hogy Kander László makói sikeredző lábáról lekerült a járógipsz. A makói csapat pedig nagyon készül a vasárnapi kupamérkőzésre. (A rangadón a Nyíregyháza 31-23-ra verte a makóiakat.)

Az aktuális üzemanyagárak a hónap közepén: a 98-as benzin literje 78 forint 50 fillér, a 95-ösé 75,50, a 92-esé 76, a 91-esé 73,50, a gázolajé 63 forint.

Kurunczi Péter makói gépész-üzemmérnökből lett vállalkozó pí-vízból állít elő üdítőt. Mint mondja üdítőital forgalmazására kapta kisvállalkozói igazolványát. Maga is hisz a biovíz csodaerejében. Mint meséli a riporternek: “Két lábon járó fájdalom voltam. Régóta gyötört a vesebaj. Aludni sem tudtam. Amióta pí-víz előállításával foglalkozom, jómagam is fogyasztom. Fájdalmaim megszűntek, pedig étrendemen mit sem változtattam.” A vállalkozó bízik a vízben, mondván azt az orvostudományon kívül a mezőgazdaságban, a sportban és a gazdaságban is eredményesen lehetne használni.

Megszűnt minden fájdalma – újságolta a vállalkozó.

Január 13-án ünnepélyes gázlánggyújtást rendeztek Nagytőkén. A gázt önerőből vezették a faluba. Verrasztó József polgármester szerint óriási lépés ez, az automata telefontközponthoz való csatlakozás után. A polgármester egyébként ez alkalommal veszi át a megye címerét Lehmann Istvántól a megyei közgyűlés elnökétől. A községfejlesztés kritikusai szerint nem a gáz drága, hanem a jövedelem illetve a nyugdíj kicsi hozzá. (Már akkor is.)

Az ünnepség Nagytőkén.

Megyei aikidó versenyt immár harmadik alkalommal rendezett a Makó Budo Klub. Versenyzői közül a legeredményesebb a nők közt 3. helyezést elért Hajdú Katalin lett.

A nagy forgalom miatt január 18-án reggel 6-tól kitiltották a 43-as főút Ferencszállás-Deszk közötti szakaszáról a lovaskocsikat, lassú járműveket, bicikliket. Azok ugyanis megakasztották a forgalmat. A rendőrség először csak figyelmeztetéseket osztogatott.

1 ponttal, de akkor is kikapott a Sakk OB I. B. mérkőzésén a balatonalmádi sakkcsapattól a makói. Az eredmény: Balatonalmádi KHSE – Makói SVSE 6,5 – 5,5.

Számos munkalehetőséget hirdettek. Így kerestek általános iskolai tanárt, cipőfelsőrész-készítőt, élelmiszerbolti eladót, gépészmérnököt, gyors- és gépírót, könyvelőt, maróst, szabót, szakácsot, szerszámkészítőt, takarítót, kályhafűtőt és temetkezésben jártas szakembert.

Amikor még nem Angliában, Írországban, Németországban  boldogult a makói.

Hatmillió forintot kapott a gencsháti kastély felújítására a Cecília Alapítvány. A tudósítás szerint tavasszal megkezdik a fő- és melléképületek állagmegóvási munkáit. Az alapítvány kuratóriuma Fodor László közgazdászt, a városvédő egyesület elnökét bízta meg a további szervezési, pénzügyi, felügyeleti teendőkkel.

A makói Marosvári Attila, a szegedi múzeum történész muzeológusa az előző évben 3 hetet töltött az Egyesült Államokban, hogy tanulmányozza az emigráció cserkészmozgalmát. Könyvet ír belőle.

Sok doboznyi iratot kapott. Könyv is lett belőle.

Megindul a dobozos húsgombóc gyártása a hazai piacra a Szegedi Paprikafeldolgozó Rt. makói profitcentrumában. Timár Imre, a makói egység vezetője elmondta: 160 dolgozóval 3 műszakban 900 tonnát gyártanak majd évente.

Túlélésre játszik a Medicor Maros. A bútoripari cég német exportra gyártott, de a német cég nem akar fizetni. Nemzetközi per lesz belőle.

Méltán néz a jövő elébe a kiszombori Zubán Zoltán újdönsült középbirtokos – a lap tudósítósa szerint, aki nem csak gazdálkodik szülei egykori 70 hektárnyi – most visszakapott földjén – de még a 12 tagú helyi gazdakört is megszervezte.

Már 1 millióért is lehet Renault Clio-t venni a makói Renault szalonban. Havi részletre is adják.

Hamis százdollárossal akarta megkönnyíteni a határátlépést egy román, de olasz kocsival érkező sofőr a nagylaki határállomáson. A határőrt nem hatja meg az útlevélbe csúsztatott bankó. A kocsiból egyébként még 13 hamis százdolláros kerül elő.

Több százezer forintot is termeltek az Ardics utcai Marosmenti ÁFÉSZ asztalosműhelyében. A háromtagú kollektíva elsősorban a barkácsolókra számíthat, hiszen “az általános munkanélküliség okozta pénztelenség miatt mostanára mintegy harminc százalékkal csökkent a korábbi évkben jelelmző önerős házépítés, felújítás, tatarozás.”

Mi lesz a pitvarosi monográfia és az ötszáz lekottázott, begyűjtött népdal sorsa? – minderre fény derül a Tisztaszoba titka című írásból.

Kiszorult a kultúra a pitvarosi kultúrházból. A helyi képviselő-testület döntése szerint az épületben bálakat, lakodalmakat, tanfolyamokat és mezőgazdasági fórumokat szerveznek csak. A bezárás oka prózai, 1 millióba kerül, az egyetlen művelődési előadót pedig már elbocsátották. A könyvtár csak azért maradt meg, mert egy pedagógus napi két órában vállalta, hogy működteti.

A bezárt kultúrház. Csak kultúra nem lehetett benne.

 

90 milliós célt tűzött ki maga elé erre az esztendőre a makói Fémker Kft. Csővázas szerkezeteket készítenek egy német, korrekten fizető cégnek. A Medicorból kivált kft-nél 68-an dolgoznak.

Sikeres évet zárt a makói Városi Ifjúsági Klub, azaz a Puskin Today, ahol az előző évben koncertezett az Auróra, a Szexepil, a Coda, a Gőzerő, valamint a makói Variola, a Primator, az Ivnhoe és a The Garde. S most a Tankcsapdát várják,

Vida Sándor, a Magyar Igazság és Élet Pártja, azaz a Miép aláírásával olvasói levélben részletezi, szerinte Makó elsorvadó város. Úgy véli, Makót az elmúlt 4 évben tönkretették. De nem a makóiak.

Sánta Sándor polgármester egy lakossági fórumon erre úgy reagál, hogy Makó igenis lendületben van, nem kellett közintézményt bezárni, nem voltak tömeges elbocsátások, megépült az Almási iskola tornaterme, számítógépet és EKG-t kaptak az orvosok, sikerült visszaszerezni a munkásőrs-székházat. Az új szeméttelep és a szennyvíztisztító létesítéséhez azonban nem elég a városi erő. Erre az évre jelezte a Kálvin iskola tetőterének beépítését, az Erdei Ferenc Szakközépiskola bővítését és a Széchenyi iskola új tornatermének megépítését is. A város 74 milliós hiányát a pedagógusbérek emelése okozta. A polgármesteri hivatal tudomása szerint a segélyeket sokan nem megfelelő célra használják fel és koszos a piac.

Olvasói levelében Sípos János is hozzászól a vitához. Vida írását rosszul sikerült fogalmazványnak nevezi, majd kifejti, a sorvadás oka, hogy száz pártra szakadva, egymást fenyegetve keressük a bajokból való kiutat.

Laktanyát szeretnének a makói lánglovagok, akik az előző évben 67 helyszínre vonultak. Urbán József őrnagy, városi parancsnok és helyettese Szabó Ferenc hadnagy az újságírónak elmondták: 93-an vesztették életüket lakástűzben, 9 autóst pedig már csak holtan tudták kiemelni karambolos járművéből. Kiderül, hogy a makói tűzoltók a mentősökkel együtt a volt munkásőr székházban kaptak helyet, de az alkalmatlan erre a célra.

Január 5 óta érvénytelen a Makó-Város Képviselő-testület Polgármesteri Hivatal felirató, 6. számú körbélyegzővel bélyegzett helyszíni bírságolási nyugtatömb ellen-nyugtatömbje. Adja közre hirdetésben a hivatal. Az nem derül ki, hogy mi lett ezekkel, kiestek a nyugtatömbből, vagy ellopták azokat?

Elveszett?


Maroslelén,majd a Makó térségi kistelepüléseken is tart beszámolót  dr. Mihály Zoltán országgyűlési képviselő, aki a mezőgazdasági tanácsadó szolgálatról és az értékesítési lehetőségekről is tájékoztatta az érdeklődőket.

Medgyesi Pál, a Csongrád Megyei Csatornamű Vállalat makói üzemfőmérnöksége vezetője szerint rossz helyen van a főtéri szökőkút,melyet a víz és szennyvízcsatornára építettek.

Városépítési iroda felállítását szorgalmazta Madarász József építész a makói városrendezés kapcsán összehívott tervezési fórumon. A városvezetés szerint erre azért volt szükség, nehogy abba a hibába essenek a tervezők, hogy az amúgy is ziláltnak mondható városközpont még rendezetlenebbé váljon. Az biztos, hogy beépítik a városközpont üres telkeit, mely létét Brutyó János városi főépítész városrendezési problémaként említi.

Puskás Csaba, a makói önkormányzat egyetlen fideszes tagja újvárosi beszámoló fórumán azt mondta, hogy jó, hogy elkészült a makói II. világháborús emlékmű, de kár, hogy vontatottan és olyan sokba került. Később hozzáteszi, hogy szerinte eredmény, hogy a képviselő-testület a kezdeti perpatvarok után mégis együtt tudott maradni, igaz – teszi hozzá -, a stabil kisgazda többség és az ellenzék viszonya is megváltozott.

Szörnyű (ál)botrány Ambrózfalván. A postahivatal a régi épületből a volt pártházba költözi. Egy ambrózfalvi értesíti a botránykedvelő sajtót, de azzal, hohgy az újságíró vigyen magával videokamerát, de inkább a makói tévé stábját. A panaszos szörnyűnek tartja a trezor egyik napról a másikra való áthelyezését, s közli, képviselő-jelöltként indul a helyhatósági választáson.

10 ezer forintért eladó egy Wolksvagen Golf II. a makói Árvíz utcában. 4 éves Polski igénynek eladó a Hunyadi utcában. Kiszomboron egy Izs furgont kínálnak, Maroslelén egy MTZ-ért kérnek 280 ezret. Hirdetésben keres magyar-ének vagy magyar bármely szakos tanárt a kiszombori Dózsa György Általános Iskola. (Telefon: 8.) – mármint ezt az egyetlen számjegyet kell kérni,hogy a posta kapcsolja. 220 ezerért eladó házhelynek egy Wekerle utcai 920 négyzetméteres kert. 18 ezer forint egy 160 literes, míg 20 ezer 800 egy 200 literes új hűtőszekrény.

Egy akció keretében 30 ezer forinttal olcsóbban kínál rádiótelefont a Westel, a makói Skálában.


A MESZESZOLG Kft. megrendeléseket vesz fel Úri utcán építendő lakásokra és irodahelyiségekre.

900 millióból gazdálkodik Makó, döntött a város költségvetéséről a testület. A pótlólag elfogadott fürdőfejlesztéssel együtt 71 millió 200 ezret költenek városfejlesztésre. Sánta Sándor polgármester nem aggódik a hitelek miatt, mint mondja: a fürdőfejlesztésre költött összeg 4 év alatt megtérül.

A polgármester bízik a fürdőfejlesztés gyors megtérülésében.