Makó

Sikeresek a Széchenyi Programirodák


Az eseményen Schultz Gábor ügyvezető és Czéghér Ildikó operatív igazgató összegezték a Programiroda sikeres projektjének eredményeit. A Programiroda hálózata már 40 irodát számlál országszerte. A kevesebb, mint három éves fennállás alatt a tanácsadók 29 ezer pályázattal kerültek kapcsolatba. Huba Bence, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Végrehajtás Operatív program IH vezetője, főosztályvezetője beszédében elmondta: a Széchenyi Programiroda legfontosabb feladata a pályázati rendszerben az intézmények és a projektek közötti holt terek felszámolása és a rendszer működésének elősegítése.
 
Az előadások sorát Béres Szilárd, a MediaGo Alapítvány alapítója számolt be az Alapítvány és a Programiroda sikeres együttműködéséről. Elmondása alapján Elmondása alapján „a Programiroda professzionális segítségnyújtása lehetővé tette, hogy a pályázatírás és projektmegvalósítás kihívásait könnyen vegye az alapítvány, továbbá hozzájárult egy sikeres civil összefogás megvalósulásához az alapítvány Életpálya Programjában, mely egy TÁMOP-5.5.2-11/1 projekt volt.”
 
 
 
December 31-én zárul az a VOP-2.1.4-11-2011-0001 projekt, melynek során a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. 2011 áprilisától összesen 40 irodát létesített az ország különböző pontjain, lehetővé téve, hogy a pályázati lehetőségek iránt érdeklődők a megyeszékhelyeken kívül más településeken is igénybe vegyék a szolgáltatást. Az idei évvel véget érő projekt alatt a Széchenyi Programiroda szakemberei országosan több mint 142 ezer alkalommal nyújtottak tájékoztatást, tanácsadást az érdeklődőknek. 29 ezer pályázattal kerültek kapcsolatba, melyek közül 23.700 darab nyertes pályázat. A több mint 900 fajta kiírt pályázati konstrukcióból részarányosan a mikro-vállalkozások fejlesztésére irányuló lehetőségek kapcsán vették a legtöbben (10,34%) igénybe a Programiroda szolgáltatásait. Az irodahálózat 1200 eseményén (fórum és konferencia) alig három év alatt 34 ezer látogató fordult meg. A Programiroda ügyfélkörében végzett felmérés alapján 98%-os az elégedettségi index.
 
A Széchenyi Programirodákról a Kormány az Új Széchenyi Tervben meghirdetett pályázóközpontúság, minőség és hatékonyság elveinek megvalósulása érdekében hozta létre 2011-ben. A 2012 novemberétől a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő hálózat feladata az Új Széchenyi Terv biztosította források elosztásának elősegítése, a potenciális és aktív pályázók, kedvezményezettek térítésmentes tájékoztatása, szakmai támogatása a pályázati folyamat teljes tartama alatt. Az irodahálózat tevékenységének célja a rendelkezésre álló források lehívásának hatékonyabbá tétele, valamint a kis- és középvállalkozások, civil szervezetek és önkormányzatok pályázati rendszerbe történő nagyobb arányú belépésének elősegítése.
 
A Széchenyi Programiroda a VOP-2.1.4-11-2011-0001 projekt keretében folyamatos tanácsadói tevékenysége mellett rendszeresen, az év szinte minden munkanapján, az ország egy-egy pontján fórumok formájában tájékoztatta a fejlesztéspolitika aktualitásairól és a legfrissebb pályázati lehetőségekről az érdeklődőket. Mindezek mellett évente két alkalommal került megrendezésre, a fórumok adta lehetőségeknél jóval bővebb betekintést nyújtó országos szakmai konferenciasorozat. A road-show jellegű rendezvény az ország megyeszékhelyein egész napon át tartó szakmai előadássorozatokkal és tanácsadói konzultációs lehetőséggel várta a közönséget. 2013 őszén a hagyományos, 19 helyszínből álló Őszi Konferenciasorozat kiegészült a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium intézményével közösen szervezett, a 2014-2020-as fejlesztési időszak európai uniós forrásainak tervezésére, és az annak elosztását biztosító intézményrendszer bemutatásra irányuló szakmai konzultációs lehetőséget nyújtó Partnerségi Regionális Rendezvénysorozattal. A rendezvények keretében a hallgatóság közvetlenül a minisztériumok munkatársainak tehetett fel kérdéseket, első kézből értesülve az új programozási időszak hozadékaként életbe lépő változásokról. A Programiroda által rendezett szakmai eseményeken történő részvétel minden esetben térítésmentes volt. A hálózat tájékoztató jellegű szakmai rendezvényeinek sora 65 konferenciát jegyez, összesen 8800 résztvevővel. 
 
 
(x)