Makó

Dohányzásleszoktató program a makói kórházban


A tüdőrák 90 százalékát a dohányzás okozza. A cigizők arány Magyarországon az európai uniós átlag felett van, nálunk a dohányzó nők aránya 32, míg a férfiaké 46 százalék. Ráadásul a felmérések szerint 91 százalékuk tisztában van a káros egészségügyi hatásokkal, s a bagósok fele próbált már egymaga leszokni. A makói dohányzásleszoktató programra a helyi kórház 3 millió 200 ezer forintot nyert egy uniós pályázaton. A makói része a megye tüdőgondozóiban indult azonos programnak – hangzott el Kallai Árpád főigazgató, Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója és Bánvölgyi Aranka tüdőgyógyász főorvos ma délutáni, a makói kórházban tartott sajtótájékoztatóján.

Pethőné Gyuris Zsuzsanna, Kallai Árpád és Bánvölgyi Aranka ismertették a program részleteit.

Mint elhangzott, csak az emberek négy-öt százaléka tud saját maga leszokni a dohányzásról, ezért a programban szakemberek segítenek nekik. Jelentkezni máris lehet a makói tüdőgondozó 213-422-es telefonszámán.
A programon való részvétel ingyenes. A jelentkezők 10-15 fős csoportokban kapnak segítséget heti 1-1 alkalommal. Egy-egy csoport számára a program 6 hétig tart, a legutolsó idén augusztusban fejeződik be.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet nem csak a szakmai módszertannal és az abban részt vevő orvosok és ápolók felkészítésével segíti a programot, de www.leszokaspont.hu internetes oldallal is.

MH