Makó

Már csak Makó térségében havazik


A keleti országrészben -7, a Dunántúlon -8 és -13 C fok közötti a hőmérséklet. A friss hóréteg vastagsága az Északi-középhegységben a legnagyobb, 5–7 centiméter közötti, az M3-as autópályán, a hajdúnánási szakaszon 8, Ófehértónál 6 centiméter. Országszerte jó a látótávolság, néhány helyen elszórtan párás a levegő. Balassagyarmat, Nyírbátor és Debrecen környékén közepes (100–300 méter) a belátható útszakasz. Gyenge a légmozgás, Vác térségében mértek közepes (30–39 km/h közötti) értékeket.

 

Társaságunk az éjszakai és hajnali órákban is folyamatosan dolgozott, illetve jelenleg is dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, az 5 órai állapot szerint közel 300 munkagépünk végzi megállás nélkül téli feladatait az érintett területeket. A főutak burkolata a Dunántúl déli részén sónedves vagy felszáradóban van, Bajánál letaposott havas, Nagyatád térségében hókásás, Marcalinál és Harkánynál hóbordás, Keszthely környezetében jégbordás szakaszokra is számítani kell, a Balatontól északra mindenhol száraz a burkolat. Keleten általában sónedves, hókásás vagy latyakos a főutak burkolata, Balassagyarmat, Kisvárda, Nyírbátor, Debrecen, Szentes és Szeged környékén viszont az intenzív havazás nyomán havasak. A mellékúthálózat Vas, Somogy, Tolna és Baranya megyében hóbordás vagy letaposott havas, jégbordás szakaszokat jelentettek Lenti, Keszthely, Tapolca és Szántód térségéből, a keleti országrészben letaposott havas, hókásás vagy havas az alsóbbrendű úthálózat.

 

Az M5-ös és az M6-os autópálya végig sónedves, az M3-as autópálya a káli, a hajdúnánási és az ófehértói szakaszon hókásás, Emőd és Hajdúböszörmény környezetében azonban téliesebbek az útviszonyok. A többi gyorsforgalmi út száraz.

 

Továbbra is arra kérjük a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról! Útinform szolgálatunk munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalainkon továbbra is folyamatosan osztanak meg útállapotokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu weboldalon is informálódhatnak a közlekedők, diszpécsereink elérhetőségeit szintén ezen az oldalon érhetik el.

 

Pécsi Norbert Sándor

kommunikációs osztályvezető

Magyar Közút Zrt.