Makó

Kettesre osztályozták a hóeltakarítást a makóiak


“Gáz az egész, ezt sem tudják megoldani a városházán.”
“Sz…l vagy sehogy sem sózták fel az utakat, ráfagyott az egész 10 centi hó az utakra, tiszta jégpálya a Bajcsy, a Hold utca a suli előtt. Egy ügyvezetővel meg egy szakértővel ez jó teljesítmény.”
“A Bajcsy és a Hold nem szakszerűen volt elősózva. Olyan, mintha koripálya lenne”
“A hó eltakarítását Makón a kerékpárutakon, átjárókon, közterületeken kiválóan végzik. Ezzel nagy mértékben hozzájárulnak a város lakosságának
gyérítéséhez. Érdemes a Kommunális KHT tanács adóját foglalkoztatni.”

Ilyen és hasonló üzeneteket, facebook-os bejegyzéseket kaptunk a makói hótakarítás kritikájaként.
Olvasóink számos más személyes tapasztalatot is megosztottak, így például, hogy a jégpálya egy ideig nem volt használható, mert a sátráról a tűzoltóknak kellett eltávolítani a havat, hogy be ne szakadjon.
A buszpályaudvar közelében, a Jutka virágüzletnél az útról a tolólapos kocsi rázúdította a gyalogátkelőre az olvadt havat, pedig azt nem sokkal korábban a közmunkások takarították el onnét.

A Kossuth utcai kerékpárutat olvasóink rendben eltakarítva találták, ám tapasztalataik szerint a Kálvária utca kerékpárútra már nem futotta a buzgalomból. És városszerte sok olyan – máskor nagy forgalmú – utca is volt, ahol a csekély számú jármű csak letaposta a havat, annak viszont nincs nyoma, hogy ott takarítottak volna. Többek szerint a hóeltakarítás katasztrofálisnak mondható. De olyanok is akadtak, akik szerint jól dolgoztak a közmunkások, akik a legforgalmasabb helyeken lapátolták el a havat.
“Láttam, hogy dolgoztak a munkagépek, de az erőfeszítésük ellenére maradtak olyan utak, melyek csúszósak maradtak. Ha elégtelent nem is, de az elégségest csak ezért érdemlik ki.” – értékelte egyik olvasónk a hótakarítást. Hozzátette, hogy a 43-as főút belterületi szakasza vasárnap már jól járható volt, igaz ott a Magyar Közút Zrt. gépe haladt át Szeged felől Apátfalva felé.

A Hold utca ma esti képe. Ilyen marad míg nem lesz olvadás. Fotó: Bojtor Boglárka

Makón egyébként a Kommunális Nonprofit Kft. szervezésében már pénteken estétől 6 géppel kezdték meg a sós-homok kiszórását, s ez a munka vasárnap hajnalig tartott.

– A műszaki iroda jelzésére indultak meg a sós-homokot kiszóró gépek. Majd ismét munkába álltak, miután jelzésünkre a műszaki iroda ma fél 8 körül elrendelte a hó eldúrását. A 2 kisebb gép a kerékpárutakat próbálta megtisztítani. A munkát azonban nem csak a szakadó hó nehezítette meg, de az is, hogy ami napközben megolvadt, az később újra megfagyott. Ilyen a Hold és a Bajcsy utca is, ahol a lefagyott havat ismét lesózhatnák, de reggelre -11 fok várható, így itt a jégpáncél mindenképpen megmarad A sótás ugyanis csak – 5 fokig hatásos – mondta hírportálunknak Mucsi Attila, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy a várost 6 körzetre osztották már korábban, s most minden utcában dolgoztak a közlekedés biztosításán. Ám ahol a csatornázás miatt egyenetlen maradt az úttest, ott a tolólapokat – nehogy azok leszakadjanak – nem engedték le teljesen, így volt ahol három-négy centi hóréteget maradt az úton.