Makó

Elfajult az 500 forintos vita: feljelentette a polgármestert a tánccsoport vezetője


Korom András- Magyarcsanád
 

Feljelentette a makói rendőrkapitányságon a magyarcsanádi polgármestert a magyarcsanádi hagyományőrző népi tánccsoport vezetője. Egyelőre ennyi a világos abból, mi történt Guba István és Sztáncs István Ferenc, vagy ahogy a faluban ismerik: Vak Feri között a csütörtökön a községházán. Arra, ki kinek a karját ragadta meg és mi történt a polgármester szobájában, majd a hivatal előtt, mindketten ellenkezőképp emlékeznek.

Húsz éves barátság fűzte össze – egészen a szerda esti fejlesztési fórumig Guba Istvánt Magyarcsanád polgármesterét és Sztáncs István Ferencet, a helyi hagyományőrző néptánccsoport vezetőjét. Vak Feri ugyanis a fórumon kérdezte meg a község polgármesterét, miért nem támogatja a hagyományőrző csoportját. Szó szót követett, mely eredményképp Guba István másnap megüzente Ferinek, hogy legyen szíves, adja le a könyvtárkulcsot, ahol a hagyományőrzők gyakoroltak.

– Csütörtökön fél 12 körül bementem a kulccsal a polgármesterhez, aki nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazott amiatt, hogy lejárattam őt. Nem csak engem, hanem a magyarcsanádi cigányokat is mindennek elmondta. Én ezeket a sértéseket magamra vettem, mert 80 százalékukkal rokonságban állok. Nyugodt voltam, de kikértem magamnak a mocskolódó, a cigányokat sértő szavait – mesélte Vak Feri. – A hivatal dolgozói elmenekültek az ordítást hallva, aki pedig a szomszéd szobába ült, kezével mindkét fülét betapasztotta, hogy ne hallja mi történik. Aztán Pista felállt az asztalától, megragadta a karomat és egyszerűen kiráncigált a községházáról – idézte fel, szerinte mi is történt.

Sztáncs István Ferenc. “Ide rángatott ki a kezemnél fogva.”

Vak Feri szerint Guba István polgármester a községháza előtt is ordított vele. Csakhogy erre sincs tanúja, aki látta is őket az utca túloldaláról, az a főút nagy forgalma miatt semmit sem hallott. – Még ott helyben, azonnal felhívtam a rendőrség központ ügyeletét, ahol azt kérdezték, hogy történt-e tettlegesség. Mondtam, hogy ugyan kétszer is rám emelte a kezét a polgármester, de nem ütött meg, ezért nem küldtek járőrt a helyszínre. Pista tudta, hogy tanúk előtt nem üthet meg, hiszen korábban rendőr volt – folytatta a történet felidézését Feri, aki azt mondta: a legjobban az viselte meg hogy a polgármesternek csak ennyit ért a barátságunk.
Arra a kérdésünkre, hogy mire is gondolt azzal, hogy a polgármester nem támogatja a hagyományőrző néptánccsoportot, azt mondta, hogy amikor nyáron a nagy melegben 500 forint támogatást kért, hogy üdítőt vegyen a gyerekeknek, egy fillért sem kapott a polgármesteri hivataltól.

Egészen máshogy emlékezett a történtekre Guba István polgármester, aki korábban valóban rendőr volt, s utoljára az apátfalvi rendőrs parancsnokaként dolgozott:

– Csütörtökön fél 1 tájban a munkámat végeztem benn a hivatali szobámban, amikor bejött hozzám Pista, azaz Vak Feri, miután megüzentem neki, hogy ha úgy gondolja, hogy semmivel sem támogatjuk a hagyományőrző csoportját, akkor visszakérném a könyvtár kulcsát, melyet eddig ingyen és bérmentve használtak. Nyáron tényleg kért a községtől 500 forintot, akkor azt mondtam neki: magánemberként tudom támogatni, de hivatalos formában nem. Az önkormányzat csak akkor tehetné meg ezt, ha a hagyományőrzőket civil egyesületként nyilvántartásba vetetnék a bíróságon – sorolta az előzményeket a magyarcsanádi polgármester. – Amikor bejött a községházi hivatalba, ismét elmondtam neki mindezt, mire a fejemhez vágta, hogy attól kezdve, hogy támogatást kért, nekem kötelességem lett volna azt megadni. Mondtam neki, hogy nekem az egyesület bejegyzéséhez nincs közöm, neki kellene elintéznie, s javasoltam, hogy forduljon segítségért a helyi kisebbségi önkormányzathoz.

A magyarcsanádi polgármester szerint Vak Feri erre nagyon felindult erre, kiabálni kezdett. – Erre azt mondtam neki, hogy ki lehet ballagni a hivatalból, lévén déltől már nincs ügyfélfogadás a községházán. De nem ment, hanem továbbra is csak a sérelmeit hajtogatta, mire felindultságomban azt mondtam neki: ti cigányok, mindig csak a sült galambot várjátok, azt várjátok, hogy mindenki helyettetek csináljon meg mindent. Valóban igaz, azt is megkérdeztem tőle, hogy a feneketeket ne törüljük ki? – mondta.

Guba István állítja: egy ujjal sem ért Vak Ferihez. – Csak úgy volt hajlandó elhagyni a községházát, hogy én kimentem a szobám ajtaján, s mondtam neki, mivel nincs ügyfélfogadás és és sem vagyok a helyemen, nem fogom eltűrni, hogy valaki az irodában koszmélkodjon. Erre kijött s végül úgy hagyta el a polgármesteri hivatalt, hogy én előtte kimentem a bejárati ajtón, ő követett. A hivatal előtt azt kiabálta, hogy Üssél meg! De nem tettem.

Guba István polgármester mutatta, hogy Feri hol ragadta meg az ő kezét a hivatal előtt.

A magyarcsanádi polgármester állítja azt is, hogy vitapartnere ragadta meg az ő kezét, mégpedig az egyik kezével a csuklóját, a másikkal a felkarját. Ebből a fogásból azonban kifordította a kezét, majd visszament a hivatalba.
– Hallottam, hogy még olyasmit kiabált utánam, hogy a sárba fog taposni – mondta Guba István.

 

A rendőrség felvette és továbbítja a feljelentést


Sztáncs István Ferenc a történtek miatt pénteken tett feljelentést a makói rendőrkapitányság. Mint azt Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a rendőrség a feljelentést felvette. Annak elbíráslása azonban nem tartozik a rendőrség hatáskörébe, ezért hétfőn továbbítják az illetékes hatósághoz.