Makó

Országismereti verseny Makón


A Bartók tagintézményben a Kálvin Téri Református Általános Iskola, a pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Almási és Bartók tagintézménye 11 csapata mérte össze tudását. A vetélkedő elején a Makói Általános Iskola Bartók Tagintézmény 4. z osztályos tanulói adtak elő egy angol dalt majd Nagyné Zombori Margit igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket.
A versenyen az 5-6. osztályos 3 fős csapatok mérték össze a tudásukat. A feladatokat Doroginé Kiss Ildikó és Mihály Nóra angol szakos pedagógusok állították össze.
A verseny két részből állt, először a korábban elkészített plakátot mutatták be a csapatok, majd többféle feladatból álló megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a versenyzők: így a brit civilizációtól a földrajzban való jártasságon át a Himnusz szövegének megértése, illetve az interaktív táblán kivetített nevezetességek, hírességet felismerése is talány volt a versenyzőknek.

Az angol verseny:

Az Almási Tagintézményben a Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 27 tanulója versenyzett. A feladatok német anyanyelvű országok – Németország, Ausztria, Svájc – földrajzi, természeti, kulturális adottságairól és egyéb érdekességekről való ismereteket ölelték fel. Czirbus Gábor tagintézmény-vezető köszöntő szavai után indult a megmérettetés. A feladatok megoldása nem csak a német nyelv bizonyos fokú tudását és országismereti tájékozottságot, hanem a diákok számítógép használatának magas fokú ismeretét is igényelte. A versenyzők kiváló tájékozottságról és tudásról tettek bizonyságot, hiszen  közel 80 százalék lett az átlagteljesítményük. Az első helyen holt verseny alakult ki, végül villámkérdések döntöttek a győztesről. A verseny szervezése Németh Istvánné német szakos pedagógus érdeme volt.

A német verseny:

A Bartók Tagintézményben a jó hangulatú és izgalmas versenyeken az Almási Tagintézmény 3 csapata ért el helyezést. Első lett a Clever Apples csapat (tagjai: Varga Kíra Mercédesz, Varga Anasztázia, Gera Balázs) felkészítő tanáruk: Viasz-Kádi Edit. Második a By the way csapat (tagjai: Koczkás Benedek, Görbe Sándor, Bojtos Norbert) felkészítő tanáruk: Viasz-Kádi Edit. Harmadik a London Eye csapat (tagjai:Szél Eszter, Raffai Máté, Nagy Zsolt). Felkészítő tanáruk Kiss Józsefné.

A plakátversenyt a Makói Általános Iskola Bartók Tagintézménye 5. osztályos csapata (Erdei Bori, Halasi Adél, Miskov Éva) nyerte  a ’Stonehenge’ bemutatásával. Felkészítő tanáruk Mihály Nóra volt.

Az Almási Tagintézményben az 5-6. osztályosok versenyét György József  5.o. (Almási Tagintézmény) és Vincze Adolf 6.o. (Almási Tagintézmény) nyerték, második:Vígh Dávid 5.o. (Almási Tagintézmény) Vízi Zoltán 6.o. (Almási Tagintézmény), harmadik Kunos Márkó  6.o. (SZIGNUM).
A 7-8. osztályosok vetélkedőjének győztese: Kőrösi Fanni 8.o. (SZIGNUM), második Dudás Dávid 8.o. (Almási), harmadik Saropoulos Georgios 8.o. (Almási)

A versenyt a Goethe Intézet és a Klett Kiadó valamint a a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Makói Tankerülete támogatta.