Hírek

Fennakadva a fán: Hajdú Roland küzdelme a makói önkormányzattal


Korom András – Makó

– Óránként 15-20 kilométerrel, óvatosan haladtam a felpakolt 8-10 mázsa rakománnyal. Az út szélén autó parkolt, szemben száguldott velem egy román rendszámú tehergépkocsi, az úttest közepét a csatornázás miatt felvágták, s bár visszatemették, abban jókora gödrök maradtak. Így végül a kocsi ponyvatartója hozzáütközött az út szélén álló, de az út felé dőlt platánnak, s leszakadt a helyéről – vázolta nekünk is a baleset körülményeit Hajdú Roland. Hozzátette: körülbelül 3 héttel korábban bejelentette a városi főkertésznek, hogy az útra benyúló ágaktól nem lehet itt normálisan közlekedni.
Az utca elején nincs sem súly-, sem magasságkorlátozó, sem útszűkületet jelző, sem figyelemfelhívó jelzés, tábla nincs.

A baleset után. A kocsi mögött az útra belógó fatörzs, az úton a letört ponyvatartó.

– Nem hívtam ki a rendőrséget, mert nem történt személyi sérülés, gondoltam, hogy úgysem jönnek. Így utólag azt gondolom, hogy mégiscsak kellet volna szólnom nekik, a helyszínen készítendő rendőrségi jegyzőkönyv miatt. Figyelmesen vezettem, így a keletkezett kárért nem érzem magam felelősnek. Nem tartom normálisnak azt, hogy egy 2 méter 70 centiméter magas járművel nem lehet végigmenni egy úton anélkül, hogy sávot ne váltson az ember, azért, hogy kikerüljön egy bedőlő fatörzset – tette hozzá Hajdú Roland. Úgy tudja, hogy a környék lakói évek óta könyörögtek a városnak, hogy csináljanak ezzel a fával valamit, mert már mások is fennakadtak rajta.
A panaszt leírta egy e-mailben a városházának, aztán várt, hogy történjen valami, azaz rendezzék a kárát. 30 nap után kapott egy válaszlevelet. Az esettel kapcsolatban olyan kérdéseket tettek fel neki ebben, amit az eredeti beadványában – fotókkal illusztrálva – már eleve leírt. Ettől függetlenül válaszolt ismét. Aztán ismét várt, várt, várt és várt. Majd elfogyott a türelme és elment Buzás Péter polgármester fogadórájára.

Innen szakadt ki a vasszerkezet.

– Buzás úr azt mondta nekem, ő nem fizetne egy vasat sem a káromért – még akkor sem, ha nyilvánvalóan a város is mulasztott, mert az út nem felelt meg az előírásoknak, hiszen belógott rá a fa törzse. Majd átkísért Bánfi Margit jegyzőhöz, akitől megtudtam, hogy az ügyem a biztosítónál és a jogászoknál van. Három hónappal később, amikor a jegyzőt felhívtam, az egy augusztusi nekem küldött levélre hivatkozott. Szerinte arra nem kaptak még választ. Mondtam, hogy nekem ez kissé furcsa, hiszen egyrészt válaszoltam, másrészt amikor október 18-án beszéltünk a fogadóórán, akkor teljesen másról adott információt. Ezután kérdeztem meg tőle, hogy kinél van biztosítása az önkormányzatnak, hogy közvetlenül hozzájuk forduljak a kárigényemmel. Azt válaszolta: nem tudja, mert azt évenként újra megpályáztatják. Közben a kölcsönautó ponyvatartó szerkezetében keletkezett kárt megcsináltattam, ami 80 ezer forintomba került. A számlát jól őrzöm, hogy meglegyen – sorolta az egymást követő történéseket Hajdú Roland.

Hajdú Roland egyébként körültekintően dokumentálta a baleset utáni helyzetet, hiszen lefotózta a kocsiban keletkezett kárt és a károkozó fát is.

A pórul járt kocsi és mögötte a nevezetes ferda fatörzs.

Ez ügyben azonban egy dolgot már meglépett az önkormányzat. Sürgősen halálra ítélte, majd az ítéletet végre is hajtotta a károkozón, azaz kivágatta az út felé dőlt platánt, mert azt műszaki osztály munkatársai is veszélyesnek találták.

Állítólag már többen is fennakadtak rajta. Hajdú Roland fotói

 

A városháza hallgatásba burkolózik


Szerettük volna megkérdezni a makói városháza illetékeseit, hogy mi is a helyzet hajdú Roland ügyében, elismerik-e a kárát, kívánnak-e kártérítést fizetni, ám a városházától megtudtuk, hogy folyamatban lévő ügyről nem kívánnak tájékoztatást adni.