Hírek

Bizottság döntött a központi konyha sorsáról


Korom András – Makó

A makói képviselő-testület ügyrendi, pénzügyi, közbeszerzési és tulajdonosi bizottsága tavaly november 8-i ülésén döntött arról, hogy a “Makói központi konyha működtetésével közétkeztetési szolgáltatás nyújtása Makó közigazgatási területén működő önkormányzati és állami fenntartású nevelési és oktatási intézmények részére” nyílt közbeszerzési pályázatának győztese a budapesti székhelyű Eurest Étteremüzemeltető Kft.

A bizottság döntése nem került a képviselő-testület nyilvános ülése elé, így a városvezetés elkerülte azt is, hogy a makóiak élő tévéközvetítésben értesüljenek a közétkeztetés kiszervezéséről, illetve, hogy megismerjék annak okait.
– Az ügyrendi, pénzügyi, közbeszerzési és tulajdonosi bizottság átruházott hatáskörben bírálta el a pályázatot, s hozott döntést a képviselő-testület nevében, ezért nem tárgyalták ezt ülésükön a városatyák – tudtuk meg dr. Siket István települési képviselőtől, a bizottság elnökétől.

Az átszervezés miatt egyébként karácsony előtt 6 dolgozót küldtek el a konyháról. Egyikükkel sikerült beszélnünk, ám ő csak azt mondta, hogy ezután is Makón szeretne állást találni.

A makói önkormányzat egyébként a Közbeszerzési Értesítőben hirdetett nyílt pályázatot az eddig a Makói Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. által működtetett központi konyha üzemeltetésére 2014 és 2017 között azzal az opcióval, hogy az elsőként csak idén december 31-ig szól, de szerződést a város 2015, majd 2016 októberében egy-egy évvel meghosszabbíthatja. Vállalkozói díjként a makói önkormányzat által rendeletben meghatározott nyersanyagnorma nettó értékét, plusz a 19,78 százalékos rezsikulcsot és az ÁFÁ-t kapja. A cég egyébként bérli is az 3000 adagos konyháját és a 760 négyzetméteres étkezőt havi nettó 646 ezer forintért. Az összeg elsőként jövő januártól emelkedik az infláció mértékével, de legfeljebb 5 százalékkal. A cég állja a rezsit is, végzi a karbantartást és pótolja az elhasználódott eszközöket is.
Buzás Péter polgármester a delmagyarnak azzal indokolta a konyha bérbeadását, hogy a város az államosítás és az önkormányzatokat érintő átszervezések miatt 461 millió forinttal kevesebből gazdálkodott az előző évben, s szűk kétszázmillió forintos nettó árbevételű központi konyha működtetéséhez 50-60 millió forinttal kellett hozzájárulnia az önkormányzatnak. A központi konyhában tavaly még 29-en dolgoztak, közülük csak 18-at vett át az új cég. A maradék 11 közül 5 dolgozót a Makói Kommunális Nonprofit Kft. foglalkoztat tovább, a maradék hatnak karácsony előtt üldték el. Az ő 32 millió bérüket nem tudta fedezni a város – indokolt a makói polgármester.

A Makói Kommunális Nonprofit Kft-t tavaly október 15-e óta Mucsi Attila vezeti aki bérét 300 ezer forintban állapította meg a makói képviselő-testület. Az új vezető ezen felül havi 5000 forintos melegétkezési utalványt is kap. Tanácsadóként azóta az orosházi Bánfalviné Feldmann Ágota segíti őt havi 250 ezer forintos javadalmazással , akinek tanácsaira a város is számít.
Bánfalviné Feldmann Ágota Magdolna, aki az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.vezérigazgatója volt 2011. júniusáig, azaz nyugdíjba vonulásáig, elmondta: a városüzemeltetésben szerzett 30 éves tapasztalatai miatt nem csak Makó kereste már meg, de például Balatonalmádi és más települések is, hiszen Orosházán egy 1 milliárdos céget igazgatott eredményesen.

– Engem elsősorban azért kért fel szakértőként a makói önkormányzat, hogy segítsem az új ügyvezető munkáját, akinek  nem volt városüzemeltetési gyakorlata. A feladatom elsősorban az, hogy a közmunkaprogramban szerzett tapasztalataimat adjam át neki. De én világítottam át a makói központi konyhát is, igaz már csak azután, hogy annak üzemeltetésére közbeszerzési eljárást írt ki a város. A konyha működésével egyébként akadtak gondok – mondta.

Arra a kérdésre, hogy tényleg céges kocsi ingázik vele lakóhelye Orosháza és Makó közt, ahogy azt a makói szatyorrádió tudni véli, azt mondta: a kommunális nonprofit kft. kocsijában csak akkor ült, ha Makón belül Mucsi Attilával valamelyik helyszínre kellett kiszállniuk.
– Saját kocsival járok Makóra egy héten háromszor, illetve az önkormányzat igényeinek megfelelően többször is. Ráadásul most úgy látom, április 15-e után nem lesz már szükség tapasztalataimra. Mucsi Attila addigra beletanul ebbe a munkába – tette hozzá Bánfalviné Feldmann Ágota Magdolna.