– Tavaly január elején alakultunk érdekes ok miatt. Egy helybéli kisfiú szeretett volna megtanulni zongorázni és citerázni. Kolléganőm, Szikszai Zsuzsanna, kérdezte meg tőlem, foglalkoznék-e vele. Ha már pedig ráálltam, hogy a negyedik osztályos, azaz csak 10 éves ifj. Majoros Zolit tanítom, akkor már jött vele az édesapja, idősebb Majoros Zoltán is. Szőke Dénes, a Kiszombori Hagyományőrző Citerazenekar negyedik tagja pedig hallott rólunk, s ő is kedvet kapott ehhez a hangszerhez – avatott bele Pataki Andrea zenekarvezető abba, hogyan alakultak meg.

Bár csak négyen vannak, ám nyitottak, azaz várják a további jelentkezőket, mondván: több citera szebben szól. A zenekarvezető egyébként profinak számít, hiszen több mint tíz évig játszott az Algyői Citerazenekarban, igaz furulyán kísérte őket.
– Két éve azonban én is elkezdtem citerázni. Egyszerűen azért, mert kellett egy kontrás a zenekarban, s én kaptam ezt a nemes feladatot – tette hozzá. – Nagyon sok, a miénkhez hasonló zenekar működik a megyében, a hagyományőrzést azonban nagyon kevesen csinálják. Én viszont ebben nőttem fel, számomra természetes, hogy összeülünk játszani.

A Kiszombori Hagyományőrző Citerazenekar vasárnaponként 3-tól 6-ig próbál – egyelőre a tagok otthonában.
– Sajnos még viszonylag kevés fellépésünk volt, de játszottunk a kiszombori falunapokon, az algyői zenei táborban, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör zárórendezvényén, az október 6-ai megemlékezésen, s legközelebb, azaz február 5-én, szintén a kör rendezvényén adunk majd műsort – mondta Pataki Andrea.

A kiszombori zenekart a honismereti körön, a jótékonykodó zomboriakon és a helyi önkormányzaton kívül a Kiszomborról Balaton mellé elszármazott Husztik György is támogatja. Az utóbbi adományából vásárolnak majd megfelelő hangszereket Szakál László vásárhelyi citerakészítőtől.

– A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör február 5-i rendezvényére csárdásokkal készülünk, de műsorunkhoz tartoznak alföldi, hajdúsági népdalcsokrok, s folyamatosan gyarapodik a repertoárunk – árulta el Pataki Andrea zenekarvezető.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest