Makó

Megkezdődött az építkezés a makói kórházban


Korom András – Makó

Kallai Árpád főigazgató, Nagy Jenő orvosigazgató, Paragi Istvánnal a kivitelező cég képviselőjével a sajtó jelenlétében közösen tartottak bejárást a makói kórház pszichiátriai osztályának épületénél, mely tetőterében – ahogy arról már beszámoltunk – 10 ágyas nappali pszichiátriai kórházat alakítanak ki.

Az 54 millió 214 ezer 536 forint uniós támogatásból zajló munkálatok, mint az a helyszínen kiderül, azzal kezdődtek, hogy az épület hátulsó frontján állványt építettek, a padlástér jövő héten kezdődő bontásakor keletkező hulladék csúszdájának. A épület oldalán pedig máris kivájták azt az akadálymentesített bejáróhoz való utat, mely az itt nyitandó ideiglenes bejárat megközelítését teszi kerekesszékkel is könnyűvé.

Paragi István, a kivitelező cég képviselője a helyszínen elmondta: a 60 ágyas osztály jelenlegi bejáratát a munkálatok idejére ideiglenesen lezárják. Ezt ugyanis átépítik, s megépül majd az 1600 kilós teherbírású, 21 személy szállítására is alkalmas új lift is.
A kivitelező azt mondta, hogy a várhatóan rosszabbodó időjárás nem befolyásolja majd a munkálatokat, azokkal határidőre, azaz idén júniusra elkészülnek. A tetőtér átalakításához egyébként  jövő héten kezdenek.

Állványoztak az épület hátulján.

Kallai Árpád főigazgatótól megtudtuk: az építkezés során a kivitelezők kiemelten figyelnek arra, hogy a pszichiátriai betegségben szenvedőket ne zavarják, azért is készül az új, ideiglenes bejárat. A munkaterület és a betegellátás egymástól elzárt részen zajlik majd, s ahogy eddig, így ezután sem lesz szabad bejárás az osztályra.

Ha elkészül az épület átalakítása, akkor a tetőtérben kezdi meg működését a tízágyas pszichiátriai nappali kórház. Itt új, a csoportos terápiáknak is helyt adó közösségi teret, illetve a szükséges vizesblokkot is megépítik, s a támogatásból az osztály feladatainak ellátásához szükséges eszközöket is meg tudják vásárolni.