Hírek

Lázár János nagylaki és magyarcsanádi fóruma


A politikus mindkét, egymást követő fórumán hangsúlyozta, hogy bár a 2014-2020-as uniós ciklusban 7200 milliárd forint fejlesztési összeget kap az ország, s ennek 60 százaléka a kis- és középvállalkozások, a térségben főleg az élelmiszer feldolgozás fejlesztésére fordítják, ám a magyar-román határmenti települések számára ennél lényegesen nagyobb összegek nyerhetők, ha a magyar kistelepülések a határ túloldalán lévő településekkel közösen pályáznak.

Sokakat érdekelt a nagylaki fórum…

Az agrárium 200 milliós fejlesztése célja az állattenyésztés, illetve a munkaerő igényes növényi kultúrák termesztésének fellendítése.
Lázár János mindként fórumán felhívta a jelen lévő polgármesterek, így Nagylakon Gyarmati András, míg Magyarcsanádon Guba István figyelmét, hogy a helyi képviselő testületek találjanak értelmes fejlesztési célt, s keressenek romániai partnereket a közös pályázatokhoz.
Lázár János Nagylakon elmondta, miután a határ menti kistelepülés nem vett fel hitelt, ezért számára (ahogy az adósság nélküli 1160 magyar település számára is) hamarosan egy 10 milliárdos pályázati keret nyílik az önkormányzati fejlesztések támogatására, köztük a közintézmények energiahatékonyságot javító felújítására.

De még többen vettek részt a magyarcsanádin.

Az államtitkár megnyugtatta a Nagylakon élőket, hogy az M43-as autópálya elkészülte után a kamionok már nem a 43-as (Apátfalvát, Magyarcsanádot is átszelő) főúton dübörögnek majd továbbra is.
Szólt arról is, hogy ahogy nagyok a különbségek Magyarország keleti és nyugati része között, így a megye nyugati és keleti része között is nagy különbségek alakultak ki. – Az egykor Csanád megyéhez tartozó kistelepüléseket a trianoni békeszerződés után elszakították hagyományos kulturális és gazdasági kötődéseitől. Itt később sem folyt ipartelepítés, vagy nagyobb infrastrukturális fejlesztés. Ezek a települések volt az első, melyek a rendszerváltás után megszűnő munkahelyek miatt az elmúlt 24 év vesztesei a megélhetés és a szociális körülmények tekintetéből is – mondta.
Lázár János arról is szólt, hogy az eddigi 20 százalékos rezsicsökkentést még további 10 százalékos csökkentéssel kellene fokozni. Mint mondta, az rendszerváltás utáni gyakorlat is tarthatatlan hogy alacsonyan tartott bérekkel igyekezett a magyar gazdaság versenyképes maradni. Mint mondta, a befektetők már nem a béreket, hanem az energiaköltségeket nézik.

Magyarcsanád bizonyságlevelet kapott

A ma esti magyarcsanádi fórumon adta át Lázár János államtitkár Guba István polgármesternek Orbán Viktor bizonyságlevelét arról, hogy az állam átvállalta a község – 2012 év végén még fennálló – 3,3 millió forintos adósságát.