Hírek

Műkincseket vásárol vissza az MNB


A program célja a különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása – olvasható az összegzésben. Hangsúlyozzák: az MNB Értéktár programja keretében – más központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan – lépéseket tesz annak érdekében, hogy felkutassa és gyűjtemény formájában megőrizze a kiemelkedő műkincseket. Ezzel kulturális értelemben gazdagítja az országot, olyan gyűjteményt szeretne ugyanis létrehozni, amely hosszú távon is értékálló befektetés, egyben kézzel fogható gyarapodást jelent az ország számára – fogalmaznak.

Megjegyzik: a jegybank társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így jogszabályi és pénzügyi lehetőségein belül társadalmi-közösségi befektetéssel támogatja azon ügyeket, amelyek vállalt céljaihoz kapcsolódnak. A jegybank fontosnak tekinti, hogy lehetőségeihez mérten össztársadalmi jelentőségű ügyeket is támogasson, így társadalmi felelősségvállalási stratégiáján belül feladatának tartja a nemzeti kultúra támogatását is.

A program koordinálására és a visszavásárlandó műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló tanácsadó testületet hoz létre. E testület működése szavatolhatja a minél nagyobb átláthatóságot, a program kitűzött céljainak biztonságos elérését. Ezen kívül az MNB lehetőséget akar nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára, hogy javaslatot fogalmazzon meg az ország szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására – olvasható a tájékoztatóban.

MH/MTI