Makó

Lázár János ambrózfalvi és csanádalberti fóruma


Lázár János megköszönte a mindkét fórumon jelenlévő Mágori Józsefné, Makó és térsége jelenlegi országgyűlési képviselője eddigi munkáját, mondván, hogy ő is ezt kívánja folytatni, ha az összevont makói-vásárhelyi választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjeként megkapja a választók bizalmát.
– A politika csak a választási kampányban téma, azt követően dolgozni akarok valamennyi választóért, függetlenül attól, hogy rám vagy ellenem szavaztak – hangsúlyozta.

Ambrózfalván meglepően nagy volt az érdeklődés.

Lázár János elmondta: a kormány célja az, hogy érdemes legyen élni a kistelepüléseken.Ehhez az kell, hogy garantálják a fiatalok számára a megélhetést, az idősek és gyerekek számára pedig a megfelelő ellátást. Az iskolákat is azért szervezték át, hogy egyenlő színvonalú oktatást biztosítsanak a gyerekeknek, a település lélekszámától függetlenül. A fiatalok számára a megélhetőségi lehetőség a Csongrád megye keleti részein fekvő településeken különösen a mezőgazdaságban rejlik. A 2014-2020-as uniós ciklusban Magyarországra érkező 7200 milliárd forintos támogatás 60 százalékát a kis- és középvállalkozások fejlesztésére használják majd fel. De jelentős lesz az agrártámogatás is.
– A Dél-Alföld ezen részén magas az idős egyedülállók aránya, ezért ezeken a településeken, összefogással jó minőségű, hatékony idősgondozó hálózatot kell létrehozni – mondta.

De legalább ilyen fontos, a gyermekvállalási kedv növelése, hiszen ők jelentik a jövőt. A kormány ezért hozta létre a gyed extrát, mely akkor is jár a szülőnek, ha a gyermek egy éves kora után munkába áll, vagy újabb gyermeke születik, illetve január 1-je óta már nem csak az adóból, de a társadalombiztosítási járulékból is levonható a gyerekkedvezmény, mely az alacsony keresetűeknek kedvez – sorolta.
Lázár János hangsúlyozta: nem csak a települések jövőjét a gyerekek száma határozza meg, de az dönti el, milyen lesz helyben az óvoda vagy az iskola. Ezért kell az államnak minden adópolitikai eszközzel kedvezni azoknak, akik gyereket nevelnek.

Csjernyik Zoltán polgármester Mágori Józsefné és Lázár János a csanádalberti fórumon.

A közmunkaprogramot hosszú távon is fontosnak tartotta, igaz elmondta, arra kell törekedni, hogy minél többen munkát találjanak a mezőgazdaságban, melyben a ’80-as években még 700 ezren napjainkban már csak 200 ezren dolgoznak.
Lázár János mindkét ötszáz-ötszás fős település lakossági fórumán hangsúlyozta: a térség egészségügyi ellátásában kulcsszerepet játszó makói kórházat folyamatosan fejlesztik. Az mindegy az embereknek, hogy ki a fenntartója – utalt a kórházintegrációra – csak az a fontos, hogy a betegek minél gyorsabban meggyógyuljanak. Ehhez pedig jó orvosokra és ápolónőkre van szükség. Elmondta, hogy a háziorvosi szolgálat fejlesztésével igyekeznek elérni, hogy a betegeket, ha nincs szükségük szakellátásra, már a háziorvosok meggyógyítsák, illetve, hogy rendszeresen szűrőbuszok járják majd a térség kistelepüléseit.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az eddigi 20 százalékos rezsicsökkentés után újabb 10 százalékos áram- gáz és hőenergia árcsökkenést terveznek az idén.

Csanádalbertin mintegy félszázan vettek részt a fórumon.

Lázár János elárulta azt is, hogy a kormány azon is dolgozik, hogy 2018-ra minden háztartásba eljusson a szélessávú internet, hiszen egyre olcsóbbak a számítógépek, s az internet segítségével számos ügyet (bank ügyek, gáz- és villanyszámla befizetése, mezőgazdasági támogatások igénylése, okiratok igénylése, munkavégzés, köz- és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés) rel lehet intézni otthonról, nem kell azért Makóra vagy más városba utazni. Akkorra ugyanis nem csak a technikai eszközök lesznek elérhetőek mindenki számára, de a számítógép használata is alapkészséggé válik.

Bizonyságlevél Ambrózfalvának és Csanádalbertinek

Lázár János Perleczki Béláné ambrózfalvi polgármesternek adta át Orbán Viktor miniszterelnök bizonyságlevelét arról, hogy az állam átvállalta a község 5 millió 55 ezer forintnyi adósságát, míg Csjernyik Zoltán csanádalberti polgármester azt bizonyságlevelet kapta meg, mely tanúsítja, hogy az állam szintén átvállalta a község 6 millió 69 ezer forintos adósságát.