Hírek

Makói videós filmjét is meghívták a berlini filmfesztiválra


Korom András – Makó

A BKF Művészeti Karának friss diplomása dialóg nélküli, fekete-fehér filmjével mutatkozhat be a február 6-án kezdődő Berlinalén, amelynek Generation elnevezésű programja ifjúsági és gyerekfilmekből ad válogatást – közölte Magyar Filmunió.
Ferge Roland 2013-ban az első végzős évfolyamban diplomázott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Művészeti Karának filmes szakán El című tízperces rendezésével. Az Alföldön forgatott rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől, egy ismeretlen országtól.

– Roland jelenleg épp Dél-Koreában van, ahol többek közt Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyeteme, a dél-koreai DIMA (Dong-Ah Institute of Media and Arts) vezetőivel tárgyal. Ez az egyetem 2 éve kötött együttműködési megállapodást a makói filmes műhellyel – mondta lapunknak Czibolya Kálmán. A videóműhely vezetője elárulta, hogy 8 éve az akkor a vásárhelyi Németh László Gimnáziumba járó Roland osztályát Gál Györgyi média szakos tanár vitte el a tanév vége felé a Makói Városi Tévéhez tanulmányi kirándulásra. – A tévé akkori vezetőjeként én mutattam be a stúdiót, s feltűnt, hogy őt érdekli a legjobban a technika. Nyárra ezért meghívtam 10 a napos filmes műhelyünkre, s így kapott lehetőséget, hogy bizonyítson – árulta el Czibolya Kálmán. Hozzátette: az egyik legrangosabb európai filmfesztiválként számon tartott Berlinaléra, a Makói Video- és Művészeti Műhely alkotói közül pedig eddig még senki sem jutott ki, igaz magyar filmet sem sűrűn hívnak meg rá.

Roland a kamera mögött.

Roland a CineWork Stúdió gyártásában készült diplomafilmjének operatőre Kovács Ákos, zeneszerzője Kazai Ági. A producerei feladatokat Ferge Roland rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András látta el, aki egyben a diplomafilm konzulense is volt.
Ferge Roland El című filmje a februári Berlinalén lesz látható először, a díszbemutatón a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával az alkotók is személyesen részt vesznek.

Az 1978-ban alapított Generation a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásba meghívott majdnem 50 filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyben van.