Hírek

Az adóhivatalra is bízhatjuk az SZJA-bevallás elkészítését


Elkezdte a személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges nyomtatványok postázását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A nyilatkozatok és információk már elérhetők a NAV honlapján is. A bevallást természetesen az interneten és az ügyfélkapunk keresztül is meg lehet tenni. A legutóbbi szja-bevallást már az adózóknak csaknem negyede, majdnem egymillió ember az interneten küldte be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén először személyre szabottan küldi ki a borítékokat, így az csak olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyre az adózónak valóban szüksége van, így olcsóbbá és környezetbarátabbá teszi az adóhivatal működését. “Fel fog tűnni, hogy a korábbi évekkel ellentétben nem mindenki kap vaskos csomagot, mindenki csak annyit kap amennyire szüksége van. Ez azt is jelenti, hogy akik elektronikus úton küldték be tavaly a bevallásukat, nem is kapnak papírt, csak információkat az ügyfélkapus tárhelyre” – nyilatkozta Aszalós Andrea a NAV munkatársa.

A munkavállalók a munkaadójukkal is kitöltethetik az adóbevallásukat, erről január 31-ig kell nyilatkozniuk. Lehetőség van a NAV segítségét is kérni a kitöltésben. Ha valaki ezt választja, február 17-ig postára kell adnia egy nyilatkozatot, és az adóhivatal elkészíti az egyszerűsített bevallását. Magánszemélyeknek legkésőbb május 20-ig kell elküldeniük az adóbevallásukat.

A NAV előző évi statisztikái szerint 2012-ben Budapesten volt a legmagasabb az átlagjövedelem havi 220 ezer forinttal, a legjobban kereső magyar pedig mintegy 5 milliárdos éves jövedelmet vallott be.

MH/M1