A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás Magyarország és Oroszország között. Ennek keretében két új energiablokk építéséről állapodtak meg, vagyis Oroszország végezheti a paksi erőmű bővítését. Orbán Viktor miniszterelnök szerint jó megállapodás született. Az orosz államfő pedig egyedülállónak nevezte, mert a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. A nemzetgazdasági miniszter Az Estében közölte, a szerződés előnyös az országnak.

Varga Mihály szerint komoly eredményt értek el, mert az öt szerződésből négyet alá tudtak írni. A pénzügyi rész kapcsán maradtak még lezáratlan kérdések. A kormány ugyanis szeretne olyan megállapodást kötni, amely a magyar adófizetőknek a legkevesebbe kerül, hiszen itt egy hitelkeretről van szó, amit az országnak majd törlesztenie kell – mondta. Hangsúlyozta: a beruházásnak körülbelül 10 év múlva kell elkészülnie, így nem sürget az idő.

Az újabb két blokk megépítése körülbelül 10 milliárd euróba kerül, melyhez az orosz fél megnyit egy ekkora nagyságú hitelkeretet. Magyarország ugyanakkor törekedett arra a megállapodásnál, hogy a magyar fél is hozzájáruljon a beruházáshoz, így az építéshez szükséges pénz 80 százalékát az oroszok fizetik, míg a maradék 20 százalékot a magyar fél – folytatta.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a magyar kormány felelősen mérlegelte az energetikai helyzetet, melybe már az előző kormányok is belekezdtek, hiszen 2009-ben született meg a parlamenti döntés, amely az első felhatalmazást adta a megbeszélésekhez, majd ezt 2011-ben egy nemzeti energetikai stratégia elfogadása egészítette ki – mondta.

„Itt a megújuló energia, a fosszilis energia és a nukleáris energia összehangolásáról van szó, egy olyan energiamixet akarunk kialakítani, mely az országot versenyképesebbé teszi” – nyilatkozta Varga Mihály. Hozzátette: Magyarországon a nukleáris energia bevált, olcsó energia, és a 40 százalékát adja a villamosenergia-ellátásunknak.

A HírTV Magyarország élőben című műsorában kedden Varga Mihály arról is beszélt, hogy a teljes keretösszeg 40 százaléka, nagyjából 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokat fog segíteni, és legalább 1 milliárd euró adók és járulékok formájában fog befolyni a hazai költségvetésbe. Varga Mihály szerint biztonságos és olcsó áramot fog nyereségesen termelni a két új paksi blokk.

MH/M1

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest