Korom András – Makó

Január 31-e után egyetlen kéményseprője se lesz Makónak, ugyanis anyagi okok miatt mindannyian felmondtak – vélik tudni a makóiak.
A helyi szatyorrádióban terjedő hírek szerint a kéményseprők azután álltak fel, hogy átszervezés címén csökkent a jövedelmük. Persze olyan hírek is terjednek a városban, miszerint a kéményseprői tevékenység veszteséges, így kényszerű létszámleépítés zajlik a Makói Kommunális Nonpofit Kft.-nél, mely ezt szolgáltatást végzi a városban.
Megkérdeztük Mucsi Attilát, a cég ügyvezetőjétt, mi a helyzet, jelenleg hány kéményseprővel dolgoznak és hánnyal fognak február 1-től, illetve mi lehet a pletykák alapja?

– A kft-nk végezte és végzi továbbra is a kéményseprő ipari szolgáltatás. Tavaly az első félévben ez a szolgáltatás veszteséges volt, a második félévi eredményét, miután még csak a számlák 90 százalékát dolgoztuk, pedig még nem tudjuk. A város képviselő-testülete úgy döntött, ha továbbra is veszteséges lesz ez a szolgáltatás, akkor 2015. január 1-től a kéményseprést visszaadja a szegedi cégnek – mondta Mucsi Tamás. – Ha be tudjuk bizonyítani, hogy az idei első félé nyereséges, akkor elképzelhető, hogy meg tudjuk győzni a képviselőket, hogy ne adják át Szegednek ezt a szolgáltatást. Egyébként az átadás szándékát fél évvel korábban jelezni kell, így nyáron döntenek a képviselők.

Ahol kémény van, oda kéményseprő is akad.

A veszteséget egyébként az okozta – tudtuk meg a cégvezetőtől -, hogy amikor 2013-ban a Makói Kommunális Nonprofit Kft. elkezdte ezt a szolgáltatást, vásárolni kellett a négy kéményseprőnek munkaruhát, kefét, tükröt és szén-monoxid mérőket is. Ez utóbbiak darabja 2-300 ezer forintba került.
– Remélem, hogy az idei első félévet már kis plusz eredménnyel zárjuk, azaz nálunk maradhat a kéményseprés, így megmaradnak a munkahelyek is. Legalábbis ha lehet, de a döntés a képviselőké – tette hozzá.

Mucsi Attila arra a kérdésünkre, miszerint a makóiak azt beszélik, hogy az összes kéményseprőjük egyszerre felmondott, azt válaszolta: – Tartottam velük egy megbeszélést, s mert nem értettek egyet azzal amit mondtam, fel akartak mondani. Majd meggondolták magukat. Azaz február 1-től is ugyanaz a négy kéményseprőnk dolgozik, aki eddig is végezte ezt a munkát.

Mucsi Attilánál még egyszer rákérdeztük, hogy tényleg fizetéscsökkenés miatt mondtak a kéményseprők, ahogy az a városban elterjedt? Erre a kérdésünkre végül konkrétan nem válaszolt, de megismételte: – Fel akartak mondani, de meggondolták magukat – ennyi történt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest