Makó

Szárnyal a pályázataival a makói Galamb


Korom András – Makó

Tavaly augusztus elseje óta a Vidékfejlesztési Minisztérium a gazdája a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola.

– A Klebelsberg Intézményfenntartóból kiváltunk, s azóta önállóan gazdálkodunk. Makó megérdemli, azt hogy egy hagyományosan mezőgazdasági-gépészeti központi városban, kistérségben egy Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott iskola gondoskodjon a szakemberek utánpótlásáról – mondta hírportálunknak Horváth Zoltán. A Galamb igazgatója ezt azért tartja fontosnak, mert a városban nagy hagyománya van a mezőgazdasági gépészetnek, illetve a szántó- és szabadföldi kertészetnek. Ezért az iskola hosszú évek óta ehhez alkalmazkodott. A mezőgazdasági gépészet, gépszerelés mellett a kertész, növénykertész szakmát is oktatják. Ám továbbra is folyik szintén hagyományosan a gépészeti és építőipari szakmunkások képzése is.
Az intézmény ebben a tanévben már több pályázaton is sikeresen indult.

– 50 millió forintot nyertünk a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására, a lemorzsolódását csökkentő, illetve a továbbtanulást elősegítő programokra. Ez a program tavaly november elseje óta zajlik. Egy másik pályázaton, még a Kerivel együtt, 184 milliót az innovatív iskolákra. Ez utóbbi pályázat a nagy átalakítások során picit leállt. Várhatóan február elsejétől indulhat. Ez a pályázat kifejezetten az iskolák innovatív tevékenységét segíti, azaz a szakkörök tartására, felkészítésre, különböző kreatív tevékenységekre, iskola-, egészség-, és balesetvédelmi napok tartására fordítható.

Horváth Zoltán igazgató: – A hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását elősegítő programok is zajlanak.

Azokkal a tanulókkal akik eddig lemorzsolódtak, felkészítéseken, szakkörökön és tanfolyamokon szakemberek foglalkoznak, ezáltal szakmát szerezhetnek és továbbtanulhatnak – sorolta a Galamb igazgatója.

A Galamb egy ír és egy olasz iskolával együtt 14 ezer eurót, azaz 4,2 millió forintot nyert a Leonardo pályázaton arra, hogy európai szintű rendszergazdai képzést indítson be. Ez már zajlik az iskolában. Hasonló képzés a makói iskolán kívül csak a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, a Számalk iskolában, az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában folyik. Ennek a pályázatnak köszönhetően indult el Makón az agrárinformatikai szakképzés kidolgozása, mely elbírálás alatt áll.

– Egy másik TÁMOP pályázaton 36 millió forintot nyertünk arra, hogy az iskola kidolgozza szakmai dokumentumait, üzemlátogatásokon vegyünk részt, vállalkozóktól kérjen szakmai segítséget a képzés érdekében.

A kőműves tanulók modernizálják az iskola egyes helyiségeit.

A Vidékfejlesztési Minisztérium nagyfokú önállóságot biztosított a makói iskolának, így 2,7 millió forintból felújíttatta a kazánjait, a kőműves tanulók pedig saját munkájuk eredményeképp oktatójuk útmutatásai alapján építették át, illetve modernizálták azokat a helyiségeket ahol többek között az új gazdasági iroda is működni fog. A diákok nem csak a suliban végeznek hasznos munkát, de a nyugdíjasklubokban is fognak: önkéntesként tanítják majd internetezni az érdeklődő klubtagokat.