Makó

Nyugodtan alhatnak a makói gazdák…


10,9 millió forint folyt be a makói önkormányzat kasszájába a mezőőri járulékból, ehhez jött a 2,4 milliós állami támogatás, azaz az összbevétel 13,3 millió volt, miközben a mezőőrök bérére és annak járulékára 7,9 milliót, a dologi kiadásokra 3,1 milliót, azaz összesen 11 milliót költött a város. Ezért a képviselők nem emelték az idei mezőőri járulékot.

A Makó környéki mintegy 22 ezer hektár védelmére, a terménylopások és a kiskertek védelmére 16 évvel ezelőtt alapította meg a makói önkormányzat a mezőőri szolgálatot, még hét főt alkalmazva. majd a mezőőrök száma, takarékossági okok miatt 2007-től 3-ra csökkent, de mivel egyikük nyugdíjba vonult, tavaly év vége felé már csak ketten maradtak. Ám együttműködnek a gazdákkal, a rendőrökkel és a polgárőrökkel is.

Az, hogy változatlan maradt a járulék, azt jelenti, hogy ahogy az előző esztendőben, így az idén is a külterületi szántóföldek minden egyes hektárja után 730 forintot, míg a kiskertek után hektáronként 1460-at, de legalább 610 forintot kell fizetni.

MH