Makó

Tavaly többet tankoltunk


Tavaly 2 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, meghaladta a 2 milliárd 779 millió litert, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 4,2 százalékkal bővült, a benziné azonban 1 százalékkal esett. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az adatok a válság végét, a növekedés megindulását jelezhetik. A szövetség pénteken közzétett adatai szerint benzinből 1,187 milliárd liter fogyott, gázolajból pedig 1,591 milliárd liter 2013-ban. Hozzáteszik, hogy ezzel tovább tolódott a gázolaj irányába az eladási arány.

Az üzemanyagok közül a legnagyobb mértékben, 13,7 százalékkal, a 98-as benzin iránt nőtt a kereslet, ebből összesen 6,3 millió liter fogyott tavaly. A prémium benziné 12,9 százalékkal 28,9 millió literre nőtt. A 95-ös benzinből 1,3 százalékkal kevesebbet, 1,151 milliárd litert adtak el. Gázolajból 4,1 százalékkal (1,526 milliárd liter), prémium gázolajból pedig 7,7 százalékkal (65,7 millió liter) fogyott több.

Rámutattak arra is, hogy míg az első negyedévben még 4,0 százalékkal visszaesett az üzemanyagok fogyasztása 2012 első negyedévéhez képest, a második negyedévre gyakorlatilag megállt a csökkenés, az első háromnegyed évben pedig már 0,9 százalékos növekedés volt. Éves szinten összesen 2 százalékkal több üzemanyag fogyott a magyar piacon, miközben európai uniós szinten csökkentek tavaly az üzemanyag-eladások.

A gázolajeladásokat növeli, hogy egyre több fuvarozó kér és kap engedélyt “kereskedelmi” (minimumadós) gázolaj felhasználására, ám sok millió literrel több gázolaj fogyna, ha a külföldi kamionok után gyorsabban visszakapnák, illetve ha egyes, Európai Unión kívüli országok – például Törökország – egyáltalán visszakaphatnák az áfát, ahogyan ez Ausztriában bevált.

MH/MTI