Makó

Sísánc lett a bejárókból a makói Harmat utcában


Korom András – Makó

– Tegnap eljött hozzám a doktornő, de nem tudott leállni a házunk előtti bejáróra, félt attól, hogy felfekszik a kocsija alja. Ezért a szemközti szomszéd bejárója elé parkolt, remélve, hogy az nem jön haza a maga kocsijával – mesélte tegnap Harmat utcai háza előtt Világosi Józsefné. A nyugdíjas asszony azt is elmondta, hogy ha a fia kocsival jön érte, bizony nagy nehézségek árán és csak segítséggel képes felkapaszkodni a ház előtti rézsűn át az úttestre. Nem véletlen, nem csak a 45 centi magas, meredek oldalon kell(ene) fellépnie, de át kell gázolnia, a bejáróra szórt puha földön is.

Az autó a nagy lejtés miatt áll ferdén. Csak egyszer mertek beállni vele.

Nincs egyedül ezzel az elképesztő helyzettel. Egy utca elején lakó szintén idősebb asszony nem is próbálkozott átlábalni a meredélyen, a kerékpárjával sem a felszór vastag föld miatt használhatatlan bejáróján át közlekedik, mert fél, hogy belesüpped és elesik, hanem azon a csekély füves területen, mely megmaradt neki. Oda azonban már szép kis csapást vágott.

A hatalmas szintkülönbséget földdel emelték még magasabbra.

– Azt az ígéretet kaptuk, hogy tavaly év végére nem csak az utat aszfaltozzák újra, de a  kapubejárókat is úgy állítják helyre, hogy a kocsikkal döccenő nélkül lehessen majd ki és beállni. Nos az út az tényleg kész, de a kapubejáró nálunk is használhatatlan. Igaz egyszer behajtottam a kocsival az udvarunkba, de megfogadtam, ha még egyszer sikerül kimennem onnan, akkor soha többé nem teszem – panaszolta Igaz László. Hozzátette, amit mások is megerősítettek, hogy az úttest mindig is magasabban volt, mint a járda, de 40-45 centis szintkülönbség sosem volt  a kettő közt.  Emiatt háza utcai szobájának ablaka most már majdnem az úttest magasságában van.
Más Harmat utcai lakók, így Köteles Pál és Asztalos Imréné is megerősítették, hogy az útest és a bejárók közti területet először betontörmelékkel szórták meg, majd erre került vastagon a puha föld. Ráadásul két rétegben is, annak ellenére, hogy a lakók tiltakoztak emiatt.

Még fiatalnak is meredek lett.

Volt aki megjegyezte, hogy olyan magas lett az egyébként így használhatatlan tett bejárója, mintha sísánc lenne, csak épp a hó hiányzik róla. Az ott élők attól tartanak, hogy ha eső vagy hó lesz, akkor az az összes földet bemossa majd az udvarokba.

A Harmat utcai katasztrofális helyzetről hírportálunktól hallott először Ortutay Miklós, a csatornázás projektmenedzsere. Elmondta: kivizsgálják, s a jövő hét elején már orvosolják is a problémát. Hozzátette azonban, hogy Gerizdesben még nem fejeződött be az út és a bejárók helyreállítása.