Makó

Lázár János: Csak egy pályázó volt a Makó környéki földek többségére!


– Míg a Vásárhely határában lévő zömében eddig a Hódmezőgazda Zrt. által használt, 45-50 aranykorona értékű állami tulajdonú földekre bérletére az országban is kiemelkedő 15-20-szoros érdeklődés volt jellemző, addig a földeáki, óföldeáki, maroslelei és makói 1500-2000 hektárnyi, 15-20 aranykoronások többségére csak egyetlen pályázat érkezett, mégpedig a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-től – reagált ma reggeli sajtóbeszélgetésén Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Heti Világgazdaság tegnap megjelent írására, amelyből egyébként kiderül, hogy ezekre nem s volt más pályázó.

Arra a kérdésünkre, hogy miben látja a vásárhelyi és Makó környéki földek iránti érdeklődés különbségének okait, elmondta: erősebben fejlődött ki a vásárhelyi gazdatársadalom öntudata, s erősebb ma is, mint a földeáki, óföldeáki, maroslelei és a makói gazdáknak.

Kiemelte: Vásárhelyen köztudott, hogy Gyapjas Károllyal, a Gorzsai Zrt. vezetőjével rokoni kapcsolatban áll, ahogy az is, hogy 2000-ben, még polgármesteri megbízása előtt kezdődött a kapcsolata a céggel, melynek igazgatósági tagjává is választották. 2 százalékban birtokolja is annak részvényeit, ahogy az nyilvános vagyonbevallásából is kiderül. Ám – fogalmazott – ez csöppet sem jelent döntő befolyást.

Lázár János szerint, hogy a Gorzsai cégcsoport 1300 hektárnyi állami földet nyert el, annak az oka, hogy a makói, óföldeáki, földeáki és maroslelei állami földek többségére nem volt más jelentkező. A magyar fűszerpaprika 50 százalékát előállító, s az ország egyik legnagyobb tejtermelőjének számító cég – mely az idénytől függően 170-230 embernek ad munkát – egyébként eddig is bérelte az államtól ugyanezeket a földeket. Ráadásul 2000 óta fokozatosan csökken az a terület melyen gazdálkodik.

Hozzátette a Gorzsai Zrt. tisztában van azzal, hogy az új földtörvény értelmében, mely a nagybirtok és a kisbirtok jelenlegi 50-50 százalékos arányát 20-80 százalékra módosítja a kisbirtok javára, 1800 hektárnál nagyobb területen senki sem gazdálkodhat.
Lázár János nem csodálkozott, hogy országos ügy lett a Gorzsai Zrt. földbérletéből. Mint mondta: a választási évben mind államtitkárként, mind a Fidesz alelnökeként számított országos visszhangot keltő ügyekre, hiszen polgármester korában is voltak hasonlók.
– Nagyvadnak számítok a politikában! – tette hozzá.

MH