Makó

Gáspár Sándort jegyzi el az idén Makó a Páger gyűrűvel


Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész jegyzi el Makó az idén a Páger-emlékgyűrűvel. A hivatalos nevén Páger Antal Színészdíjat első alkalommal 2002-ben adták át, s az azóta eltelt időben rangos elismeréssé vált. A díjjal, azaz Téni bácsi arany pecsétgyűrűjének másával a város önkormányzata a 115 évvel  ezelőtt, 1899. január 29-én Makón született Páger Antal iránti tiszteletét kívánja kifejezni.

A pecsétgyűrűjének mását az önkormányzat a leszármazottak hozzájárulásával készítteti el minden évben. A jeles elismerésről az idén is a szakmai kuratórium tagjai: Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Szalma Tamás színművész és Gyarmathy Antal, Páger unokája döntöttek: egyhangú szavazással.
A Páger Antal színészdíjat február 9-én vasárnap délelőtt 11 órakor a színészóriás szülőházának megkoszorúzása után a Hagymaházban kezdődő ünnepségen adja át Buzás Péter polgármester. Gáspár Sándorral, aki többször is játszott együtt Páger Antallal, Réz András beszélget.

A szentesi születésű Gáspár Sándort a közönség az Üvegtigrisből, a Magyar vándorból, a Csapd le csacsiból a Megy a gőzös filmekből illetve több tévésorozatból is ismerhetik. Majd 70 filmben szerepel, alapítója volt a fővárosi Katona József színháznak, s 1987 óta szabadúszóként dolgozik. A legendás szentesi drámapedagógus Bácskai Mihály diákja volt a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, a színészvilágban ismert Csámpi beceneve is innen származik.
Páger Antalt, akivel többször is dolgozott együtt az múlt évszázad legnagyobb magyar színészének tartja, aki filmszínészként világklasszissá vált.


Páger gyűrűsök

2002-ben Halász Judit, 2003-ban Garas Dezső, 2004-ben Király Levente, 2005-ben Venczel Vera, 2006-ban Csákányi Eszter, 2007-ben Kern András, 2008-ban Törőcsik Mari, 2009-ben Kulka János, 2010-ben Bánsági Ildikó, 2011-ben Rudolf Péter, 2012-ben Kútvölgyi Erzsébet, míg tavaly Cserhalmi György vehette át a díjat.