Makó

Apátfalviak, makóiak és kiszomboriak is nyertek a nemzetiségi pályázaton


Az apátfalvi központtal működő Dél-Alföldi Roma Diplomások Egyesületnek 130 ezer forintot ítéltek meg az “Együtt egymásért Roma Kulturális Hagyományőrző Nap” rendezésére, de nem támogatták a roma értelmiség feladatellátása érdekében benyújtott pályázatukat. A Csongrád Megyei Cigányok Demokratikus Szövetségének 180 ezer forintot ítéltek meg egy megyei cigányzenekari találkozó megrendezésére, ám nem támogatták a megyei romák integrációjának elősegítésével kapcsolatos pályázatukat és a megyei cigányok kulturális és sportrendezvényét sem.
150 ezer forintot ítéltek meg a Kiszombori Roma Nemzetiségi Önkormányzat roma kulturális találkozójára, 150 ezret a Csanádpalotai Roma Nemzetiségi Önkormányzat roma kulturális találkozójára, 140 ezer forintos támogatást kap a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat a IV. Roma Nemzetiségi Fesztivál megrendezéséhez, ám nem támogatták a Máriaradnára tervezett zarándokútjukat.
100 ezer forintot kap a Makói Román nemzetiségi Önkormányzat az anyaországba tervezett kirándulására, d e nem nyert támogatást a makói romén gasztronómiai és kulturális fesztivál megrendezéséhet.
154 ezer forintot nyert a Csanádpalotai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Hagyományokkal a román nemzetiség összetartásáért című pályázatával.
450 ezer forintot nyert az apátfalvi Lásó Drom (Jó Utat) Egyesület működési kiadásaira, de nem ítéltek meg támogatást a roma képzőművészeti alkotóműhely tevékenységének támogatására.

A Magyarország területén élő nemzetiségek nyelvének, kulturális hagyományainak, szellemi és tárgyi örökségének megőrzéséhez és méltó ápolásához, identitásuk erősítéséhez nagymértékű segítséget nyújt a kormány.

A döntés értelmében a nemzetiségi civil szervezetek működésére 110 millió forintos keret áll rendelkezésre 278 nyertes pályázó részére. Szintén 110 millió forint fordítható 563 nyertes pályázat keretében szellemi és tárgyi emlékeik ápolására, valamint kulturális rendezvények megvalósítására. Az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzésekre 7 nyertes pályázat között 10 millió forint kerül felosztásra.

A kormány továbbra is felelősséget érez a nemzetiségi kultúrák értékeinek megőrzése, megélése és fejlesztése iránt. Ezt az elkötelezettséget támasztják alá a most megítélt támogatások.

A teljes lista itt tekinthető meg.