Makó

Megzavarta a szállodaépítés a makói házaspár nyugalmát


Korom András – Makó

Nem lebbezett fel az illetékes vásárhelyi építéshatóságnál a makói Csanád vezér tér 4. számú ház egyik udvari lakásában élő Cékmán Imréné és férje a szomszédos Kállai kollégium négycsillagos szállodává való átalakításának engedélye miatt. Utólag azt mondják azért, mert nem volt 30 ezer forintjuk. Ennyit kellett volna illetékként befizetniük.

Az egykori Kállai kollégiumot – mint arról már többször is beszámoltunk – a vásárhelyi Bodrogi Bau cégcsoporthoz tartozó SK Kft., vette meg a makói önkormányzattól, hogy 700 millió forintból átalakítsa azt a város első négycsillagos szállodájává. A munkálatokat azért a vásárhelyi építéshatóság engedélyezte, nem a makói, mert a makói önkormányzat érintett az ügyben, s ilyenkor ez a szokásos eljárás. (Ha a vásárhelyi önkormányzat érintett vásárhelyi ügyben, akkor az engedélyeket a makói építéshatóság adja ki.)

– Tavaly május 20-án gépi erővel lebontották a volt kollégium udvarán azt a régi raktárépületet, mely szorosan a szobánk fala mellett állt. Akkor kijavították a megrongálódott tetőnket. Akkor jelentek meg a hajszálrepedések a szoba és a konyhafalunkon is – mutatta egy székre is felállva a pókhálószerű repedéseket Cékmán Imre.

Cékmán Imre mutatja a pókhálóvékony repedést a falon.

A nyugdíjas házaspár a hotel építésvezetőjéhez fordult: 30 napot adtunk, hogy kijavítsák az általuk okozott kárt, s kértük, hogy a raktár felőli falunkat szigetelő vakolattal lássák el. Tartottunk attól, hogy ha nagy hó vagy eső esik, be fogunk ázni. Jártak itt megnézni a kárt, fényképeztek, majd elmentek, s nem történt semmi – mondták.

Cékmánék felkeresték az üggyel Buzás Péter polgármestert, aki a bontási és építési engedélyt kiadó vásárhelyi önkormányzathoz küldte őket. Korsós Ágnes címzetes főjegyzőtől megtudták, hogy a károkozás miatt a bíróságon kereshetnek jogorvoslatot.
– Elmentünk a makói bíróság panasznapjára, ahol megtudtuk, hogy indíthatunk polgári peres eljárást a kivitelező ellen, de a kirendelt szakértők díját nekünk kellene kifizetnünk. Mert erre nincs pénzünk, nem pereltünk. – mondták. Cékmánék jártak a biztosítójuknál is, de ott azt mondták neki, miután tudják ki a károkozó, így annak a biztosítójának kell állnia a kárt.

Cékmánéknak még csak az ügyirataik szaporodtak.

A házaspár egyébként a bontás után – elkerülendő a beázást – megcsináltatták a régi tetőjüket, mondják 600 ezer forintot  költöttek a lécezésre és az új cserepekre.
Nem titkolták, hogy a házukat még tavaly nyáron megnézte Páska Gábor építésvezető is panaszuk nyomán.

– A jószomszédi viszony miatt, de azért is bevakoljuk a falat, mert a négycsillagos szálló udvarát és környezetét is a vendégek elvárásainak megfelelően alakítjuk ki – mondta hírportálunknak Páska Gábor építésvezető. Hozzátette: mindezt elmondta Cékmánéknak is, de azok türelmetlennek bizonyultak ezért fordultak a makói polgármesterhez, majd az építési engedélyt kiadó vásárhelyi önkormányzat főjegyzőjéhez is. Vásárhelyről egyébként műszaki ellenőröket küldtek ki, de azok rendben találtak mindent, a bontás a beadott terveknek megfelelően történt.

Az építkezés a Csanád vezért tér 4. udvara felől.

– A geodéták most jelölik ki a telekhatárt, hogy felhúzhassuk az új kerítést. Cékmánék fala ezt követően kap majd vakolatot. Az elbontott, szomszédos melléképület egyébként szerkezetileg nem volt ehhez tartozó, amit a házuk tetejében kárt tettünk, azt pedig kijavítottuk – tette hozzá az építésvezető. – A szomszédok türelmét kértük, de hiába – mondta Páska Gábor.