Makó

Föld alatti vizsgálat a makói Ardics utcán


Korom András – Makó

Dobi Sándor évekig úgy vélte, hogy a makói Ardics és a Rigó utca sarkán álló vegyesfalú háza a Rigó utcai nyitott árokban lévő víz miatt repedt és süllyedt meg. Perelte is az önkormányzatot, mely a Rigó utcai csatornaszakaszt végül kibetonoztatta, ám ház tovább rongálódott. Dobi Sándor a tavaly nyári szennyvízcsatorna építés idején látta meg, hogy a háza előtt akkor kiásott csapadékvíz elvezető betongyűrűi szétnyíltak, a víz onnét szivároghat a háza alá. Az érintett szakaszt egyébként – mondta – korábban kamerával már megvizsgálták, de csak rengeteg földet és gyökereket találtak és távolítottak el innen.
Dobi Sándornak külön balszerencséje az, hogy a csapadékvizet csak az utca elején vezetik el földalatti betongyűrűben, a többi részen az közönséges árokban folytatódik.

A szennyvízvezeték-hálózat saját munkájuk végeztével visszatemették a csapadékvíz elvezetőt is, úgy ahogy volt.
Aztán több mint fél évig semmi sem történt. Tegnap reggel azonban megjelent egy közmunkásokból álló brigád, s ismét kiásta a csapadékvíz elvezető betongyűrűket. Úgy tudták, hogy azért, mert azokat a város megvizsgáltatja.

A brigád Dobi Sándor háza előtt. Kiásták a csapadékvíz elvezetőt.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon miért ásatta ki a város az elvezetőt, ám a makói önkormányzat álláspontja nem változott: a folyamatban lévő ügyről ezúttal sem kívántak semmiféle tájékoztatást adni.

Annyit azonban a panaszostól megtudtunk, hogy a várossal a háza érdekében folytatott szélmalomharc miatt tavaly év végén végül levélben fordult segítségért Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz.