Makó

105. szülinapját ünnepli a makói Lenhardt János


Korom András – Makó

– Elfelejtkezett rólam az Isten, ezért vagyok még itt, ilyen hosszú idő óta! – fogalmazta meg a makói Kálvária úti házban a város legidősebb polgára, Lenhardt János, hogyan élhette meg a 105. életévét.
Jani bácsi egyébként nem panaszkodhat az egészségére, ahogy kiderült, egy kicsit nagyot hall, talán romlott is a hallása, ám étvágya remek, mindent szeret. Egyik kedvence a makói fokhagyma, sőt az utóbbi esztendőben talán még inkább a makói vöröshagymára kapott rá.

Jó nehéz!- állapította meg a tortás dobozról.

Hogy az időt is máshogy éli meg, mint a mai generáció tagjai, azt is mutatja, hogy szívesen idézte fel régi emlékeit az őt a város nevében finom édességekből álló ajándékcsomaggal és tortával köszöntő Buzás Péter polgármesternek és Bánfi Margit jegyzőnek.
Azt a családi történetet, miszerint ősei az 1848-as szabadságharc idején eladott házukért az akkor érvényes Kossuth bankókat kapták, de mert megvárták a szabadságharc végét azok elköltésével, a bankjegyek érvénytelenné váltak, így semmijük sem maradt. De jól emlékszik arra is, hiszen már 5 esztendős volt, hogy amikor 1914 júliusában híre terjedt, hogy kitört a háború, édesapja azt mondta, hogy fontosabb annál az aratás. De olyan története is akadt, amikor egy betyárnak kinéző lovas kért valamit a műhelyből, s a tulajdonos a gyermekét küldte ki vele, hogy adja oda, s kérje el az árát. A lovas a kért ár dupláját fizette azzal, hogy a többi pénz a gyereké. Biztos betyár volt – mondta Jani bácsi.

Megtudtuk tőle, hogy az I. világháborút, majd a kommünt követő román megszálláskor a román  katonák mindent elvittek a szíjgyártó műhelyükből, ami csak ott volt, s ugyanezt tették egy világháborúval később az orosz katonák is. Mégis, mindkétszer újrakezdték. Jani bácsi katonaként a második világháborúban megjárta a Don-kanyart is.

A ma is működő Lenhardt műhely elődjét egyébként Jani bácsi szíjgyártó nagyapja alapította még 1873-ban, hatévnyi katonáskodás után.
Jani bácsinak Bánfi Margit jegyző nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét, melyet a legidősebb makói megnézett, majd azt mondta, hogy “Megőrizzük!”