Makó

V. Nagy Nándor kapta a makói téli tárlat fődíját


Korom András – Makó

 

Remek ötletnek bizonyult a makói téli tárlat létrehozása, érdemes volt éveken át küzdenie Sánta Sándor települési képviselőnek, hogy mellé álljon a helyi testület. Bizonyítja ezt a tegnap nyílt, immár második Szülőföld Makói Téli Tárlat című kiállítás, melyre összesen 68 alkotó küldött be több mint száz művet.

 

 

A zsűri. 100 képből válogatták ki a 44 legjobbat.

 

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek Tóth Attila művészeti írónak, Sánta Sándor képviselőnek és Szuromi Pál művészettörténész, hiszen sokféle alkotásból kellett kiválasztania azt a 4-et, mely a felfér a Hagymaház tárlóira.

 

A tegnap délutáni kiállításnyitón Tóth Attila elmondta: Több mint 50 esztendeje rendezik meg a Vásárhelyi Őszi Tárlatot, évtizedes múltra tekint vissza a szegedi nyári tárlat is, s most ehhez csatlakozott a makói téli tárlat is. A makói kiállítás ötlete szerencsés, mert benne van a lehetősége, hogy szép hagyománnyá nemesedjék – fogalmazott. Hozzátette: az alkotások egy része a vásárhelyi iskola, azaz az alföldi realizmus erős folytatását jelenti, más része az alkotók belső táját ábrázolja, illetve visszaköszön a festők szarkasztikus humora is. Ahogy Makó a hagyományos újévi koncerttel megteremtette a fül, azaz a hallás, így a téli tárlattal a szem ünnepét is.

 

 

A megnyitón számos közismert makói személyiség is megjelent.

 

Sánta Sándor megköszönte a város támogatását, majd átadta a makói téli tárlat elismeréseit. A fődíjat, s a vele járó 150 ezer forintot, az idén V. Nagy Nándor vásárhelyi alkotó nyerte el, alkotói díjban, s a vele járó 100-100 ezer forintban, részesült a szegedi Marosi Kata, illetve a fővárosban élő Szabó Éva Mária.

 

Marosi Kata kislányával és képeivel.

 

Szabó Éva Mária alkotói díjas festményeivel.

A kiállítás január 20-ig tekinthető meg.

 

További képeink a tárlatnyitóról: